Hírek

2010.04.12. 14:28

Orbán: Semmilyen költségvetési hiánycélban nem gondolkozunk

Orbán Viktor leszögezte: jelenleg az a kérdés, milyen a költségvetés mostani állapota. Az éves hiány 95-100 százaléka összegyűlik május végére. Nyilvánvaló, hogy ezt a célt az ország így nem tudja tartani - szögezte le Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Világgazdaság Online

Orbán Viktor hozzátette: a legfontosabb a hiány csökkentése. Mi nem költségvetési hiánycélokban nem gondolkodunk, a kérdés nem ez (ez is érdekes ugyan), de a kérdés, mekkora most a hiány.

Az előrejelzések szerint úgy tűnik, hogy május közepére-végére, az egész éves hiány 95-100 százaléka megvalósul, azaz nem marad tartalék. Igaz, a költségvetési hiány lefutásában van szezonalitást, de az kijelenthető, hogy a hiánycélt nem tudjuk tartani. Ez a helyzet. Ezt meg kell értenie az IMF-nek, az Európai Uniónak, szakértőknek. A célunk, hogy a hiányt csökkentsük.

Magyarországon minden megszorító intézkedés a gazdasági növekedés csökkenését erősítette. Egy megszorító politika akkor sikeres, ha utána nincs szükség újabb megszorításra, de nálunk lassan 5-6 éve egyik csomag követi a másikat. Ezért nem intézkedésre van szükség, hanem egy gazdaságpolitikai gondolkodás-váltásról.

Nem megszorításokban, hanem a növekedést elősegítő lépésekben gondolkodunk. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy szerkezeti átalakítást, modernizálást tudjunk végrehajtani. A megszorítás nem gazdasági kérdés, hanem demokráciai kérdés.

Orbán Viktor ígéretet tett arra: nem fog arról beszélni, hogy egy adott feladatot miért nem tudnak végrehajtani, akkor sem, ha az ellenzék igyekszik akadályozni a kormány tevékenységét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!