Hírek

2010.08.09. 07:15

A gyengülő forint az önkormányzatokat is súlyosan érinti

Érzékenyen érinti a helyi önkormányzatokat is a forintárfolyam utóbbi hónapokban tapasztalható gyengülése. A települések április eleji, az 500 milliárd forintos összértéket alig meghaladó kötvényállománya – lévén annak nagy része devizában denominált – ma már több mint 560 milliárd forintot „ér”.

VG

Az önkormányzatok pénzügyi helyzete már csak azért is egyre aggasztóbb, mert az elmúlt néhány esztendőben kibocsátott kötvényeket a következő években már törleszteni kell. Ráadásul az azokból befolyt összegeket a települések egy részénél felemésztették a működési költségek, máshol pedig nem termelő, „szépészeti” beruházásokra fordították – mutatott rá a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég szakértője, Bunna Gyula.

A társaság a közeljövőben készül felmérni a települések átfogó gazdasági helyzetét, figyelemmel az ott élők életszínvonalának várható alakulására is. A szektor kormányzati segítség nélkül képtelen lesz kilábalni abból az adósságcsapdából, amelynek a kötvények csupán alig a felét teszik ki – véli Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára.

A szakember szerint a helyi önkormányzati szféra konszolidálására minél előbb sort kell keríteni, a pontos „menetrendet” az önkormányzati választások után fel kell vázolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!