Hírek

2010.08.30. 12:52

Kampánypénzek: Ki mennyit költ?

A kiadások nagy részét a jelöltek fizetik, a pártközpontoknak nem kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk

Világgazdaság

Pár százmillió forint? Vagy akár megközelítheti az egymilliárdot is? Legfeljebb csak hozzávetőlegesen derülhet ki, mennyi pénzt költenek a pártok, független jelöltek az őszi önkormányzati választás kampányára. A kisebb parlamenti pártok meghatároztak egy költségvetési limitet, azonban az MSZP kampányfőnöke még megbecsülni sem tudja az összeget, a Fidesztől pedig nem kaptunk választ, a többi szervezet, független jelölt esetében pedig nagyon kevés fogódzónk lehet. Az önkormányzati kampánynál egyébként nincs törvényi korlát, mint a parlamenti választásoknál, de annyi sejthető, hogy jóval kevesebb pénzből ússzák meg a pártok, mint áprilisban, ráadásul a kiadások nagy részét a jelöltek állják.

Jobbik. Az ellenzéki párt maximum 130 millió forintot költ a választásra. A pénz legnagyobb részét a képviselő- és polgármesterjelöltek kapják meg. 2200-2300 Jobbik-színekben induló egyéni jelöltjük lesz, rajtuk kívül lesznek még listások, illetve vannak a függetlenként, de jobbikos támogatással indulók. Ők saját szórólapra, plakátra, hirdetésre, lakossági fórumra stb. fordíthatják a pénzt. Ezenkívül központilag intézik az óriásplakátokat (körülbelül feleannyi lesz, mint az országgyűlési kampányban), a tv- és rádióreklámokat, illetve egy országos, minden háztartásba eljutó szórólap legyártását. A kampánypénzt szinte teljes egészében állami támogatásból fedezik. Adományokból (átutalások, befizetés sárga csekken) mintegy kétmillió forintra számítanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!