Hírek

2010.08.13. 11:42

Kevesebb diplomás képviselő ül a Parlamentben

A 2010 tavaszán megválasztott képviselők túlnyomó többsége felsőfokú végzettségű, hivatásos politikus és férfi, a csapat csaknem fele pedig most került be először a Parlamentbe – derül ki a Policy Solutions elemzéséből.

Világgazdaság Online

A Policy Solutions elemzése kiemeli, hogy a 2010 tavaszán felállt Parlament csaknem fele – 45 százaléka – új képviselőkből áll, akik azonban jóval iskolázatlanabbak a régi képviselőknél. Kétszer annyi a diploma nélküli politikusok aránya az újak között, mint a régieknél.

Pozitívum ugyanakkor, hogy a frissen a Parlamentbe került politikusok körében az átlagnál magasabb a nők aránya: minden nyolcadik új képviselő hölgy. A megújulás legkevésbé a Magyar Szocialista Pártot érintette: a kormánypártok 40%-ával, és a Jobbik és az LMP 90%-ával szemben mindössze képviselőinek egytizede újonc.
 
Jelenleg mindössze 34 nő ül a Parlamentben, ami még az előző ciklushoz képest is visszaesés - négy évvel ezelőtt 43 nő szerzett mandátumot. Az esélyegyenlőség szempontjait a parlamenti frakciók közül az LMP veszi a leginkább komolyan, bár még ott is - kétharmad-egyharmad arányban - többségben vannak a férfiak. A Fideszben és az MSZP-ben egyaránt 8-8%, a KDNP-ben és a Jobbikban pedig 6-6% a nők aránya.
 
2010-től három roma képviselő ül a Fidesz színeiben a Parlamentben: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, valamint Berényi László és Varga József. A Lehet Más a Politika frakciójában egy roma származású hölgy, Osztolykán Ágnes dolgozik. A szocialisták és a jobbikosok között nincs roma képviselő.  
 
Az elemzés rámutat arra is, hogy a parlamenti képviselők nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedetten iskolázottnak tekinthetőek: tízből kilenc képviselőnek felsőfokú végzettsége van. Kismértékű eltérést láthatunk a baloldal-jobboldal törésvonal mentén: az MSZP és az LMP képviselői ugyanis (egy kivétellel) mind rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, míg a jobboldali pártok soraiban összesen több mint harminc képviselőnek csak alap- vagy középfokú végzettsége van.

A Fidesz néppártos jellegét jól mutatja, hogy alapfokú végzettségű, szakközépiskolát, sőt szakmunkásképzőt végzett képviselők is erősítik sorait. Arányaiban a legkevésbé iskolázott frakció a Jobbiké.  A 47 fős képviselőcsoport mintegy egynegyedének nincs felsőfokú végzettsége – bár az alacsony iskolázottságnak a Jobbik esetében a képviselők fiatal átlagéletkora az egyik magyarázó ok.
 
Annak ellenére, hogy 2010-ben a parlamenti képviselők közel fele lecserélődött, az új Országgyűlésben továbbra is kiemelkedően magas a hivatásos politikusok száma. A hivatásos politikusok számától alig vannak lemaradva az oktatásból, tudományos pályáról érkezők – minden negyedik képviselő tanárként is dolgozott 2010 előtt.

Érdekesség, hogy míg az MSZP-ben a műszaki pályáról érkezettek vannak jelentősen felülreprezentálva, addig a KDNP-ben a jogászok, az LMP-ben pedig - a párt gyökereit is jól mutatva – a civil szférában tevékenykedők.  A Jobbik nagytőkeellenes retorikája ellenére – vagy éppen amiatt – relatíve magas azok száma, akik korábban pénzügyi pályán dolgoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!