Hírek

2010.08.09. 15:28

Klónok teje kerülhetett a polcokra

Klónozott tehén utódjának teje kerülhetett forgalomba Nagy-Britanniában, miközben tavaly már Skóciában hamburgerben végezhette egy klónmarha húsa. Az esetet a brit élelmiszerbiztonsági hivatal (FSA) vizsgálja.

Világgazdaság Online

Két, az USA-ban klónozott tehén Nagy-Britanniában született embrióiból felhizlalt szarvasmarhát vágtak le ez idáig, de a második húsát az FSA nem engedte forgalomba hozni. Az első, 2006 decemberében született és tavaly júliusban vágóhídra került állat húsa a polcokra került és minden bizonnyal valaki meg is vásárolta azt – egyes értesülések szerint Skóciában. A másodiknál, amelyet a közelmúltban dolgoztak fel, a hatóság határozottan lépett fel és nem engedélyezte a forgalomba hozatalt. Arra hivatkoznak, hogy – jóllehet nincsen tudományos bizonyíték arra, hogy az egészséges klónoktól vagy azok leszármazottaitól származó termékek fogyasztása egészségügyi kockázattal jár – ezek új élelmiszereknek minősülnek és piacra kerülésük előtt kötelező engedélyeztetni azokat.

Senki nem fordult azonban ilyen engedélyért ez idáig az FSA-hoz, miközben a robbant az újabb hír, mely szerint klónozott tehén utódjának tejét forgalmazza egy brit gazda. Az élelmiszerbiztonsági hivatal közleményében azt írja, egyelőre nem tudható, vajon tényleg az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek közé került-e a klónutód tehén teje – az FSA vizsgálata továbbra is folyik. Hivatalosan azonban, még ha forgalmazza is a gazda a kérdéses tejtermékeket, nem követ el európai uniós jogsértést. A közösségi szabályozás ugyanis csak a klónozott állatokról mondja ki, hogy az azokból előállított termékek árusítása engedélyhez kötött.

Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!