Hírek

2010.08.11. 16:21

Nincs elegendő bizonyíték a romagyilkosságok gyanúsítottjai ellen?

A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a támadásokat.

Forrás: MTI

A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a halálos áldozatokkal járó támadásokat, és ez - állításuk szerint - a bíróságon bebizonyosodik. A hatóság szerint viszont olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat szerzett be a rendőrség, amelyek zárt láncot alkotnak, továbbá az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítja.

Gerecs Krisztián, az egyik feltételezett elkövető, K. István védője azt mondta: bár ügyfelének - akit a legbrutálisabbnak számító tatárszentgyörgyi és a kislétai halálos lövések leadása mellett további hat támadással, és a besenyszögi fegyveres rablással is gyanúsítják - DNS-ét megtalálták azokon a fegyvereken, amelyeket a támadások során használtak, még nem jelenti azt, hogy ő ott lett volna a támadásnál, vagy ő adta volna le a lövéseket.

Arra a kérdésre, hogy e szerint a fegyver mikor és hogyan kerülhetett K. István a kezébe, és azt kinek és mikor adta át, nem kívánt válaszolni, mint ahogy arra sem, a bűncselekmény elkövetésekor esetleg lehettek-e más, eljárás alá még nem vont társai.

Gerecs Krisztián közlése szerint K. István csak a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadásban való részvételét ismerte el, de a többi cselekményben nem vett részt.

Gerecs Krisztián nem kívánt válaszolni az MTI azon kérdésére sem, miszerint a felderítés során "konkrét nyomozati adatok utaltak arra", hogy a támadásokat megbízásból követték el, mondván, ügyfele tagadja a gyilkosságokban való részvételt. Arra sem kívánt reagálni, hogy más gyanúsítottak állítása szerint "csak egy súlyos társadalmi problémára" akarták cselekményükkel felhívni a figyelmet, illetve "polgárháborús helyzetet akartak volna szítani".

Lőrincz Márton, P.Zsolt védője - akit a nagycsécsi kettős gyilkosság elkövetése mellett öt másik támadással és a besenyszögi rablással is gyanúsítják - úgy nyilatkozott: ügyfele egyetlen támadást sem ismert el, és az ellene felsorolt bizonyítékok és szakvélemények is aggályosak számukra. Arról, hogy milyen bizonyítékok vannak ügyfele ellen, és mit tart aggályosnak, mint mondta, egyelőre nem kívánja megosztani a nyilvánossággal.

Arra sem kívánt reagálni, hogy K. Árpád Sándor és K. István is elismerte az első három, sérüléssel nem járó támadásban való részvételét. Lőrincz Márton szerint azt, hogy ügyfele adta le a nagycsécsi halálos sérülést okozott lövéseket, a vádnak kell majd bizonyítania, de - mint fogalmazott - ehhez a cselekményből "hiányzik egy láncszem".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!