Hírek

2010.08.02. 10:27

Stabilizálódó ingatlanpiac - Árak, trendek, átadások

2010 a stabilizáció jegyében telik az ingatlanpiacon. Az átadások – melyek jelentősen csökkenő trendben vannak –, bérbeadások és az adásvételek tekintetében a piac 2010 első felében az egyensúly irányába mozdult el – olvasható a Colliers tanulmányában.

Colliers

A fejlesztői tevékenység csökkent az elmúlt időszakban, az év első felében összesen 46 000 négyzetméter terület került átadásra a spekulatív piacon, az egyetlen folyamatban lévő built-to-suit beruházás még nem készült el június végéig.

A teljes béringatlan-állomány így 1,6 millió négyzetméter-re nőtt, melyből 1,13 millió négyzetméter (71 százalék) spekulatív fejlesztés. Az év második felében hasonló mennyiségű terület kerülhet átadásra, ami az év egészére összesen 80 000 négyzetméter új átadást jelent – viszonyítási alapként a 2009-ben megépített területek felét.

Összehasonlítva a 2009 első félévében regisztrált rendkívül alacsony, 26 000 négyzetméternyi bérbe adott területtel, az idei év első felében 70 000 négyzetméter területre született új szerződés. Ezen belül 20 000 négyzetméter (29 százalék) meglévő bérlők bővülésének volt az eredménye. Ugyanakkor, míg az utóbbi években a bérbeadások 40-50 százalékát a logisztikai cégek tették ki, idén a szerződések többségét végfelhasználó cégek kötötték. Magas volt az újratárgyalások és a szerződés hosszabbítások aránya is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!