Hírek

2010.10.26. 14:07

Megnyírbálná az Alkotmánybíróság hatáskörét a Fidesz

Lázár: népszavazásra nem bocsátható kérdésekről ne dönthessen az Ab. Egyetlen fillért sem adunk vissza az eddig beszedett egymilliárd forintból - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Inforádió

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője azt kezdeményezi, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Alkotmánybíróság hatásköréből - közölte az Inforádió.

Lázár János kiemelte: az alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényt is módosítja a Fidesz-KDNP frakciószövetség annak érdekében, hogy 98 százalékos különadót vethessenek ki a kétmillió forintnál nagyobb állami jövedelmekre, annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította és megsemmisítette ezt a visszamenőleges hatályú közterhet.

A Fidesz-frakció tudomásul veszi az Alkotmánybíróság határozatát, de a kormánypárti képviselőcsoport vezetője szerint a testület döntése is csak azt bizonyítja, hogy a jelenlegi alkotmány nem képes megfelelő választ adni az emberek hétköznapi problémáira. Tavasszal a polgárok a valódi változásra szavaztak és véget akartak vetni a Gyurcsány-kormány pazarlásának, "a pofátlan végkielégítések" kifizetésének - fogalmazott Lázár János.

A új, végleges alkotmány megszületéséig érvényes, tehát ideiglenesnek szánt módosításokat Lázár János egyéni képviselői indítványa alapján tárgyalja a Parlament.

A javaslat szerint az Alkotmánybíróságnak nem lesz felhatalmazása arra, hogy határozatot hozzon olyan kérdésekben, amelyekről az alkotmány szerint nem lehet népszavazást tartani. Ilyenek a költségvetési tételek, az adók, az illetékek és a vámok. Ha a nép nem dönthet egy kérdésben, akkor az Alkotmánybíróságnak sincs ehhez joga  - fejtette ki Lázár János.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl csak az Országgyűlés dönthet ezekben az ügyekben, tehát a kétharmados kormánytöbbség változatlan formában újra megszavazhatja a 98 százalékos különadót. Egyetlen fillért sem adunk vissza az eddig beszedett egymilliárd forintból - tette egyértelművé Lázár János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!