Hírek

2010.11.27. 14:00

16 ezer ember maradt áram nélkül Komárom-Esztergomban

Áram nélkül maradt 16 ezer ember Fejér és Komárom-Esztergom megyében - tájékoztatta Egyházi Nikoletta, az E.ON áramszolgáltató sajtóreferense szombaton az MTI-t.

MTI

Nincs áram Ercsiben, Csóron, továbbá Esztergom és Tatabánya egy részén - közölte a sajtóreferens, hozzátéve, hogy Fejérben több mint húsz települést, míg Komáromban ötöt érint az áramszünet.

Az áramszünetet a széltől és a hótól kidőlt oszlopok okozták - közölte, hozzátéve, estére megpróbálják elhárítani a hibát, elsősorban azokban a városokban, ahol a legtöbb fogyasztót kapcsolhatják egyszerre vissza a szolgáltatásba, egyedi helyeken azonban tovább tarthat az áramszünet.

Egyházi Nikoletta elmondta, az áramszolgáltató a katasztrófavédelemmel együttműködve nagy erőkkel megkezdte a kárelhárítást.

Vértesbogláron teljes, öt településen részleges áramszünet van Fejér megyében; a hiba elhárításán százötvenen dolgoznak, szombat estére várhatóan mindenütt helyreáll az áramszolgáltatás - közölte az EON áramszolgáltató sajtóreferense. Az éjszakai havazás és szél hajnalra húsz településen okozott gondot az áramszolgáltatásban. A tapadó hó súlya alatt vezetékek szakadtak el, oszlopok dőltek le. Egy kidőlt villanyoszlop egy transzformátorházra zuhant, s megrongálta - tette hozzá Egyházi Nikoletta. Tájékoztatása szerint kora délután Vértesbogláron teljes, Csákváron, Lovasberényben, Bakonycsernyén, Rácalmáson és Csákberényben pedig részleges kimaradás volt az áramszolgáltatásban.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei a közúti akadályok elhárítása, a hóban elakadt kamionok mentése mellett, a kidőlt, útra zuhant oszlopok, a leszakadt vezetékek, illetve a vezetékre esett faágak eltávolításához nyújtottak és nyújtanak segítséget - mondta el az MTI-nek Makó Gábor százados, az igazgatóság ügyeletese.

A havazás miatti részleges áramkimaradásokkal kapcsolatban Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az áramszolgáltató társaságok novemberben kötött együttműködési megállapodásában foglaltakat be kell tartani. Az OKF szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett arra: az együttműködési megállapodásban a szolgáltatók vállalták, hogy rendkívüli helyzetek után a lakosság áramellátását a lehető leggyorsabban biztosítják. A megállapodást november 11-én írta az OKF, valamint az Elmű Hálózati Kft., az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft., az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. és az Émász Hálózati Kft.

A dokumentum célja, hogy az elemi csapásokat követő problémákra közösen találjanak megoldást. A megállapodás értelmében közös adatbank jön létre, amelynek segítségével valamennyi együttműködő pontos információkkal rendelkezik a hibáról, a javításhoz szükséges eszközparkról. Az adatbank biztosítja a kölcsönös elérhetőséget is, valamint azt, hogy hat órán belül valamennyi, a hiba elhárításában részt vevő szolgáltató és hatóság a munka elvégzéséhez szükséges információ birtokában legyen. Mindez a rendelkezésre álló erők és eszközök eddiginél hatékonyabb felhasználását teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!