Hírek

2010.11.16. 06:00

Borítékolható a bevételcsökkenés

A Robin Hood-adó kivezetése és a járulékemelés is évi 35-40 milliárdos hiányt jelenthet

KR

 Az eddigi kétszeresére nő már az idén a feltöltési kötelezettség alsó határa a társasági adóban, vagyis a korábbi 50 millió forint helyett csak a százmillió forint feletti árbevétellel rendelkező vállalatok kötelesek december 20-ig befizetni az államkasszának az adott évi várható adó összegét. Ez a könnyítés a múlt héten került bele a következő évekre számos átalakítást előrevetítő adócsomagba, amikor is a honatyák a módosító javaslatokról szavaztak. Magának az egész, immár végleges formát öltött törvénytervezetnek a zárószavazására pedig ma kerül sor, és borítékolható, hogy a T. Ház elfogadja a javaslatot.

A Költségvetési Tanács (KT) a friss módosítások gazdasági és államháztartási hatását is számszerűsítette egy tegnap közzétett elemzésben. Eszerint a feltöltési limit megemelése mintegy 25 ezer vállalat adminisztratív terhelését csökkenti, és néhány milliárd forintnyi adófizetési kötelezettség átütemezésével jár együtt. Annak egyébként, hogy a cégek már az adófizetéssel érintett évben befizetik-e az előlegeket az államkasszába, vagy a következő év májusi határidőre tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek, „csak” a pénzforgalom szemszögéből van jelentősége. Az uniós hiánymutató tekintetében döntő jelentőségű eredményszemléletű kimutatás így is, úgy is az adott időszak bevételeként számolja el az összegeket, vagyis ez az átütemezés egyáltalán nem érinti a deficitcélok teljesítését.

Természetesen nem ez az időbeli elcsúsztatás a legjelentősebb módosítás a társasági adóban, hanem az, hogy ez év július eleje óta a 10 százalékos kedvezményes adókulcs 500 millió forintos nyereségig vehető igénybe, ráadásul további feltételek, korlátozások nélkül. A büdzséhez nemrég hozzáillesztett fejezeti indoklások szerint ez a módosítás jövőre mintegy 140 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, emellett a sporttal összefüggő adókedvezmények további 20 milliárd forintos könnyítésre adhatnak módot. A társaságiadó-bevételek ugyanakkor a kormány számítása szerint még ennél is nagyobb mértékben csökkennek, a különadók bevezetése miatt ugyanis a kabinet további 35 milliárd forintnyi adókieséssel számol. Összességében az átlagos társaságiadó-terhelés 6,1 százalékra esik – a költségvetés 2010-re eredetileg 10,9 százalékos átlagos terheléssel számolt, azóta azonban ez is jelentősen csökkent, többek között a nyári adómódosítások hatására.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!