Hírek

2010.11.11. 12:11

Csendben hajt végre reformokat az Orbán-kormány

A jövő évi költségvetésnél aggasztóbb a válságadók és a magánnyugdíj-befizetések átirányítását követő időszak. A kormány jó irányban indult el foglalkoztatottság növelése érdekében, és csendben a reformokat is végrehajtja - mondta el Palócz Éva, a Kopint Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója a HVG-nek.

HVG

Kétségtelen, hogy a 2011. évi költségvetés gyakorlatilag a válságadókon és a magánnyugdíj-befizetések átirányításán alapul. A kormány mintegy 350 milliárd forintot vár el a válságadóktól és 530 milliárd forintot tervez a magánnyugdíj-pénztárból átlépők áthozott portfóliójából. Ez összesen majdnem 900 milliárd forint, amely nélkül a jövő évi költségvetés nem működne, mondta el Palócz Éva.

Palócz véleménye szerint nem a jövő évi költségvetés az aggasztó sokkal inkább, hogy mi lesz, amikor már nem lesz sem válságadó, és a magánnyugdíj-pénztári átlépők pénze sem növeli az államháztartás bevételeit. Eközben a kormány további adócsökkentést tervez, a kvázi szuperbruttóról a bruttó bérek adóztatására való áttéréssel.

A nemzetgazdasági miniszter azt várja, hogy 2013-ig 400 ezer új munkahely létesül, és az ebből származó befizetések pótolják majd a kieső egyszeri bevételeket, mondta el Palócz a HVG-nek. Az irány jó, mert a foglalkoztatást csak a részmunkaidősök arányának a növelésével lehet elérni, és e téren, a kormány helyen lépett.

Ma azonban senki nem tudja megmondani, hogy a várhatóan felgyorsuló gazdasági növekedés és a részmunkaidősök preferálása mennyi új munkahelyet tud teremteni. Nagyon úgy tűnik, hogy ez önmagában nem fogja tudni megoldani a 2013 utáni költségvetési helyzetet. Ennek ugyanis párosulnia kell a kiadások további csökkentésével. A kulcskérdés tehát az, hogy a kormány eredményes lesz-e az állami kiadások csökkentését illetően, jegyezte meg az intézet vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!