Hírek

2010.11.09. 07:35

Évi 200-300 milliárd forint vándorol külföldi bankszámlákra

Évi két-háromszáz milliárd forint vándorolt Magyarországról külföldi bankszámlákra az elmúlt években - írta a Magyar Nemzet kedden a Blochamps pénzügyi tanácsadó cég becslései alapján.

Magyar Nemzet - MTI Eco

A cég szerint a hazai befektetők külföldi számlákon tartott pénzeinek nagyságrendje meghaladja a hazai privátbanki számlákon tartott 2200 milliárd forintot, igaz ennek egy része aztán "külföldi működő tőkeként" hazai fejlesztésekbe kerül vissza.

Karagich István, a cég ügyvezető igazgatója szerint a távozó pénzek nagy részét a vállalkozások és a lakosság legális megtakarítása teszi ki, de jelentős arányt képviselnek a külföldi számlákon a korrupcióból származó jövedelmek is.

Úgy véli, az elmúlt években a beruházások átlagosan 10-40 százalékkal voltak túlárazva, vagyis ekkora hányad vándorolt a zsebekbe, s a korrupcióval "keresett" pénzek mintegy fele landolhatott az országhatáron kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!