Hírek

2010.11.09. 15:50

Keresztülment a nyugdíjreform - 67 év lesz a korhatár a franciáknál

A francia alkotmánytanács jóváhagyta a vitatott nyugdíjreformot, melyet várhatóan a következő napokban aláír Nicolas Sarkozy elnök.

Világgazdaság Online

A Nicolas Sarkozy francia elnök által támogatott nyugdíjreformot elfogadta az alkotmánytanács, így elhárult az utolsó akadály is annak életbe léptetése elől. A törvény értelmében két évvel emelnék a nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi 60 év helyett 62 éves kortól lesz lehetséges a nyugdíjba vonulás, a teljes nyugellátásra való jogosultság pedig a jelenlegi 65 év helyett 67 év lesz. A kormány a korhatár emelésével kívánja csökkenteni a nyugdíjkassza növekvő hiányát.

Azt követően, hogy a francia törvényhozás felső háza is elfogadta a törvényjavaslatot az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak. Így akarták halasztani a törvény életbe léptetését, azonban Sarkozy sürgette annak mielőbbi elfogadását.

A szakszervezetek körében nagy felháborodást keltett a reform, közvélemény kutatások szerint a lakosság 65 százaléka támogatja a tiltakozó megmozdulásokat, melyek megbénították az országot.

Nicolas Sarkozy – elődeivel ellentétben – nem a miniszterelnökre hagyja a kormánya fájdalmas lépéseinek képviseletét, ez pedig meg is látszik a megítélésén. Tíz megkérdezettből csaknem hét negatívan nyilatkozik a teljesítményéről, tetszési indexe 26 ponttal marad a kormányfő, François Filloné alatt. Így rendkívül nagy kihívást jelent az elnök számára a 18 hónap múlva tartandó elnökválasztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!