Hírek

2010.11.02. 17:24

Közös haderőt is létrehoz a történelmi brit–francia paktum

A költségvetési kiadáscsökkentés és a nagyobb nemzetbiztonság szándéka motiválja azt a két – egyöntetű szakértői vélemény szerint példa nélküli – együttműködési megállapodást, amelyet Nicolas Sarkozy francia elnök és David Cameron brit kormányfő ma írt alá Londonban.

Világgazdaság

Az egyik szerint a két ország 2014-től ötven éven át laboratóriumi körülmények között közösen teszteli atomrobbanófejeit és vizsgálja a nukleáris anyagok működését.

A másik alapján öt-ötezer fős egységekkel egyesített, bármikor és bárhol bevethető expedíciós haderőt hoznak létre közös parancsnok irányításával, s Franciaországnak és Nagy-Britanniának egyaránt vétójoga lesz mindegyik műveletre.

A mostani londoni brit–francia csúcsra két héttel azután került sor, hogy David Cameron kormánya hivatalba lépése után röviddel bejelentette a szigetország katonai büdzséjének nyolcszázalékos csökkentését a következő öt évben.

Az előzetes becslések szerint a britek négy év alatt 750 millió fontot takarítanak meg csak a Trident rakétarendszerben a robbanófejek számának csökkentésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!