Hírek

2010.11.04. 09:54

Már nem az amerikai elnök a világ leghatalmasabb embere

Hosszú évtizedek óta az első alkalommal nem az amerikai elnök a világ leghatalmasabbnak tartott embere a Forbes magazin ranglistáján.

Világgazdaság Online

A félidős választásokon elszenvedett vereség után egy kevésbbé fájó, ám pszichológiailag legalább olyan jelentős téren is letaszították a trónról Barack Obamát.

Hosszú évtizedek óta először ugyanis nem ő - azaz az amerikai elnök - lett a világ leghatalmasabb embere a Forbes magazin szokásos évi ranglistáján, hanem Hu Csin Tao, a Kínai Népköztársaság elnöke. Az Egyesült Államok első afroamerikai származású, korábban rendkívüli népszerűségű elnöke így a második helyre szorult a kínai állami vezető mögött.

Szintén meglepetést okozott Abdullah szaúdi király harmadik helyezése a ranglistán, aki Vlagyimir Putyint utasította maga mögé, így az orosz miniszterelnök "csak" a világ negyedik leghatalmasabb emberének számít a Forbes szerint. 

Az ötödik helyre jött fel viszont XVI: Benedek pápa, megelőzve ezzel a hatodik helyezést elért Angela Merkelt. A német kancellár - aki egyben a világ leghatalmasabb asszonya megtisztelő címet is elnyerte - viszont David Cameron brit miniszterelenököt utasította maga mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!