Hírek

2010.11.04. 10:17

Szócska: Akár a kórházak tulajdonosi szerkezetébe is beavatkozunk

Szócska Miklós államtitkár a Világgazdaság Egészségügyi Konferenciáján arról beszélt, hogyan kívánja átalakítani az egészségügyet a kormány.

Világgazdaság Online

Szócska Miklós államtitkár elmondta, hogy neki az 56-osok adnak erőt, hogy egy ilyen feladatot elvállalt.

A teljesítményvolumenkorlátot fel kívánja számolni a tárca, ennek gazdasági előfeltételei vannak. Deregulációt kell végrehajtani az ágazatban. Egységes informatikai rendszer kell. Kiszámítható életpályát ígér az ágazati dolgozóknak.

Gyorsán átvitték az Egészésgbiztosítási Felügyelet felszámolását, ahogy a működést gátló tényezők elhárítását is. A kórházak eladósodottságát felmérő rendszert hoztak létre, folyamatosan monitorozzák a kórházakat, így negyedévenként pontos képet lehet alkotni erről a területről.

2010 a túlélés féléve volt. Teljes volt a zűrzavar az ágazatban, a problémák kezelésére nem volt adminisztratív testület.

Egy biztosító, oszthatatlan kockázatközösség - ebből nem engedünk, szögezte le Szócska.

Konszolidációs menedzsment-teamek állnak fel az intézmények vezetőiből a területi, gazdasági egységeket. A betegutak szervezése, az alapellátás megszervezése lesz feladata ezeknek az egységeknek.

Az alapellátásról még novemberben részletes program, de előzetes: átképzési lehetőségek, adminisztráció egyszerűsítése, egészségre nevelés, praxisok megerősítése.

Ötszintű progresszív szakellátás lesz. Járóbeteg, városi, megyei, nagytérségi, és országos ellátás. Vannak  területek, ahol központosítani kell, nagyjából egymillió fő lesz egy nagytérség.

A jövő a teljesítményalapú ellátása, a progresszív ellátás preferálása, a járóbeteg ellátás, az egynapos ellátás előtérbe kerül.

A mentésben a 104-es telefonszámon lehet majd belépni a rendszerbe, vagyis egykapus lesz a belépés.

Betegszállítás: első lépésként egy egységes irányítás és ellenőrzés.

Egységes kockázatközösségben gondolkodunk. Közelíteni kell az egészségügy közkiadásait a visegrádi országokéhoz, ami 6%, a magyar viszont 4,3%.

Amerikai típusú ellátásszervezési modelleket is kizárják.

Definitív ellátásra törekszenek, ez a hatékonyság kulcsa.

A gyógyszertár nem traffik, az üzleti megközelítés ellenkezik a népegészségügyi célokkal. 15 milliárd forint áll rendelkezésre népegészségügyi programokra, így elmondható, hogy a kormány rendelkezik a szükséges eszközökkel, amelyekhez a megfelelő üzeneteket kell megfogalmazni.

Mint mondta, a várólisták ledolgozosának mértéke szerint választják ki a támogatandó intézményeket és szükség esetén akár az intézmények tulajdonosi struktúrájába is beavatkoznak és ezzel kapcsolatban már megkezdődtek a tárgyalások. Egy évet szánnak a betegutak átalakítására, a rendszert ugyanis csak így lehet megfontoltan átalakítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!