Hírek

2010.11.02. 14:03

Tízből kilencen egyetértenek a 98 százalékos különadóval

A Fidesz megerősítette pozícióit az önkormányzati választásokat követően – áll a Századvég októberben végzett felmérésében. A részvételi hajlandóság 55 százalékos szintje mellett a kormányzó pártokra az összes megkérdezett 47 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. A szocialisták a teljes sokaságon belül a szavaztok 11 százalékát kapnák meg, a Jobbikra 9, az LMP-re 4 százaléknyian adnák voksukat.

Világgazdaság Online

Ezen a bázison a megkérdezettek negyede nem nevezett meg pártot; vagy azért, mert nem tudott, vagy mert nem akart kérdésünkre válaszolni. A válaszadók 4 százaléka ugyanakkor legszívesebben valamelyik jelenleg parlamenten kívüli pártot juttatná az országgyűlésbe.

A részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók preferenciáit nézve nyílik a támogatottsági olló a Fidesz-KDNP (68 százalék) és a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták között (14 százalék). Ebben a választói csoportban a kormányzó pártok előnye közel ötszörös.

A Jobbikra 10 százaléknyian szavaznának, míg az LMP a bejutási küszöbnek megfelelő támogatottsági szinten áll (5 százalék). A biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka más pártra adná voksát egy most esedékes parlamenti választáson.

Az októberi kutatás egy aktuálpolitikai kérdéssel is foglalkozott. A résztvevőktől azt kérdezték, egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a végkielégítések 2 millió forint feletti részét 98 százalékos kulcsú adóval adóztassa meg. A felvetéssel a válaszadók 91 százaléka értett egyet, 6 százalékuk ellenezte azt, 3 százalékuk nem tudott, vagy nem akart értékelhető választ adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!