Hírek

2010.11.16. 06:15

Többletpénz a kórházaknak

Megszületett a döntés az elosztási elvekről

VG

A többletteljesítmény, a nagyfokú eladósodottság, a korábbi, torznak mondott elosztás korrigálása, valamint az ellátás minőségének javítása az a néhány legfontosabb szempont, amelynek alapján felosztják a kórházak között az Egészségbiztosítási Alap 2007–08. évi tartalékának maradványát.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tudatta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár december első felében utalja át a 27,5 milliárd forintot az egészségügyi intézményeknek. Az összeg elosztásáról szóló előterjesztést a kormány november 24-én tárgyalja.

A szaktárca egészségügyért felelős államtitkársága, az érintett öt szakmai szervezet – a Magyar Kórházszövetség, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, az Egyetemi Klinikák Szövetsége, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 –, továbbá a minisztérium által meghívott szakértők közösen egyeztek meg az elosztási elvekben.

A többletforrás elnyerésének feltétele, hogy az intézmények vállalják az adósságjelentési rendszerben és a struktúraátalakítási területi munkában való részvételt, valamint a súlyosan eladósodott intézmények konszolidációs tervének készítését. Az OEP monitorozni fogja a várólisták alakulását – olvasható a szaktárca honlapján.

A Békés megyei Pándy Kálmán-kórház, a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza és a Keszthelyi Városi Kórház nem kap a forrásból. A tárca már korábban peren kívüli megállapodást kötött velük, s kiutalt összesen 3,05 milliárd forintot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!