Hírek

2010.11.05. 08:16

Világszerte félelmet keltett a Fed

Világszerte aggályokat keltett az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed szerdai döntése, amely szerint a jövő év júniusáig további 600 milliárd dollárt költ kormányzati kötvények megvásárlására.

Beöthy Ákos

Rainer Brüderle német gazdasági miniszter szerint „van igazság” azokban a kritikákban, amelyek az Egyesült Államokat a dollár árfolyamának befolyásolásával vádolják, és félő, hogy az újabb monetáris könnyítés a protekcionista intézkedések elszaporodásához vezet. Ennek már tegnap egyértelmű jelei mutatkoztak: a latin-amerikai és ázsiai országok sorra jelentették be, hogy a Fed döntése további szigorításokra kényszeríti őket a spekulációs tőkebeáramlás megfékezésére. Az amerikai bankóprés újraindulása az Európai Központi Bankot is korábbi, a válságkezelő intézkedések kivonásával kapcsolatos terveinek a felülvizsgálatára kényszerítheti.

Döntését a Fed azzal indokolta, hogy „csalódást keltően lassan halad” a jegybank két céljának teljesülése: a teljes foglalkoztatás és az árstabilitás megvalósulása. Elemzők szerint példátlan, hogy a Fed a teljes foglalkoztatással kapcsolatos mandátumára is utalt, és pénzügyileg nem válságos körülmények között a mennyiségi könnyítés eszközéhez nyúl. Amit egyébként a Fed kormányzótanácsában sem támogatott mindenki, és számos neves közgazdász figyelmeztetett a lépés kockázataira.

Miközben ugyanis a pótlólagos pénzteremtés jó esetben is csak mérsékelt eredményeket hozhat a vállalkozások finanszírozási helyzetének javításában, könnyen az infláció elszabadulásához vezethet. Ben Bernanke Fed-elnök ugyanakkor egyértelművé tette, hogy jelenleg nem tart az inflációtól, sőt, egy esetleges defláció káros hatásaira figyelmeztetett. Az amerikai jegybank monetáris tanácsa a keddi félidős választás következményeire is tekintettel lehetett döntése meghozatalakor: a republikánusok előretörésével ugyanis kevéssé valószínű, hogy a kongresszus újabb élénkítésbe kezdene fiskális fronton. Maradnak tehát a monetáris politikai eszközök, ha azok hatása kétséges is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!