Hírek

2010.12.17. 11:38

Megszűnik a RÁT, jön a bérpótló juttatás: 30 nap munka kell a jogosultsághoz

A kormány elfogadta a közfoglalkoztatás átalakításának részletszabályait tartalmazó kormányrendeletet - közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Eco

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2010. december 31-én megszűnik a 270 ezer embert érintő eddigi program, és 2011 januártól új közfoglalkoztatási rendszer lép helyébe.

Czomba Sándor elmondta: megszűnik a rendelkezésre állási támogatás (RÁT) és helyette bérpótló juttatás (BPJ) lesz. Ennek mértéke megegyezik a jelenlegi RÁT összegével, azaz a mindenkori öregségi nyugdíj minimuma, 28.500 forint.

A lényeges változások közül az államtitkár kiemelte, hogy 2011-ben legalább 30 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki a rákövetkező évben, 2012-ben bármilyen ellátásban szeretne részesülni. Ha valakinek nincs meg a 30 nap munkaviszonya, ezt a feltételt úgy is lehet teljesíteni, hogy hat hónapig munkaerő-piaci képzésben, programban vesz részt.

Czomba Sándor szólt arról, hogy az önkormányzatoknak lehetőséget adnak arra, rendeletben szabályozzák a saját lakókörnyezet rendben tartási kötelezettségét, és aki a lakókörnyezetét nem tartja rendben, az nem lesz jogosult ellátásra.

Lényeges változás, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a végzettségének megfelelő vagy annál eggyel alacsonyabb szintű munkát köteles elvállalni a munkanélküli. Ez jövőre megváltozik, és köteles elfogadni a munkaügyi szervezet által felajánlottat is - hangsúlyozta az államtitkár.

Elhangzott: jövőre bővül a közfoglalkoztatásban résztvevő munkáltatók köre is. Januártól a cégek - ha hátrányos helyzetű munkanélkülit szeretnének foglalkoztatni - a vállalkozásban, akkor maximum 8 hónapig a bruttó bér- és járulék 70 százalékát kaphatják meg támogatásként, és ez 4 hónapos foglalkoztatási kötelezettséggel társul. A Start és a Start Extra kártyának a kedvezményeit is lehetőség lesz igénybe venni a továbbfoglalkoztatási 4 hónap alatt.

Az önkormányzatokon kívül az egyházak, a civilszervezetek és a kisebbségi önkormányzatok is lehetőségük lesz pályázni a közfoglalkoztatás keretében - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: az új közfoglalkoztatási program három fő elemet - az országos, illetve az önkormányzati 6-8 órás, valamint az önkormányzati 4 órás rövidebb idejű közfoglalkoztatást - tartalmaz. Bizonyos esetekben az önkormányzati közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó dologi kiadásra is biztosítanak egy meghatározott keretet.

A 2011-re áthúzódó közmunka szerződésekkel kapcsolatban Czomba Sándor elmondta, hogy az önkormányzatok 2011. február 28-ig ezt alkalmazhatják, ezután pedig az új finanszírozási modell alapján kell szerződést kötniük az érintettekkel.

A következő héten a kirendeltségeken keresztül az önkormányzatok részletes tájékoztatást kapnak a változásokról.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatást a kormány áthidaló megoldásként kezeli, amelynek igazságosan, hatékonyan és átláthatóan működőnek kell lennie. Olyan közfoglalkoztatási rendszert szeretnének működtetni, amely nem hat az elsődleges munkaerőpiac ellen - hangsúlyozta Czomba Sándor.

MTI Eco -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!