Hírek

2011.01.19. 05:55

A „civil” Friczet újra besorozták

A jelek szerint Fricz Tamás nem csupán a Civil Öszefogás Fórum nevű, ál-civil szervezet lelkeként harcol az Orbán-kabinet bírálói ellen, hanem politológusként is, megvilágítva a mit sem sejtő (vagy csak tudatlannak vélt) állampolgárok számára, mely okok is keresendők a kormányzatot ért támadások mögött.

Stanga István

Szó ami szó, igencsak nagy bajban lehet az Orbán-kormány a közvetlenül az uniós elnökség átvételét megelőzően elfogadott médiatörvény miatt, ha úgy gondolta, hogy az emlékezetes leégése óta a széles nyilvánosság elől szinte teljesen eltűnt Fidesz-közeli politológust, Fricz Tamást is csatasorba kell állítania. Márpedig most épp ez történt, hiszen a Fricz által fémjelzett, korábban főként kormányellenes demonstrációk szervezésével foglalkozó Civil Összefogás Fórum (ami kábé annyira civil, mint mondjuk Kósa Lajos) ismét aktivizálta magát, és drámai hangú felhívással fordult az unióhoz, a nemzetközi és a magyar sajtóhoz, kérve, „ne hagyják, hogy hazánkban a 2010-es választásokon nagyon súlyos vereséget szenvedett, a hatalomból kikerült politikusok, pártok igazságtalan s megalapozatlan véleményükkel egyoldalúan befolyásolhassák az unió soros elnöke, a Magyar Köztársaság megítélését, s ezzel tönkretegyék nemcsak Magyarország, de közvetetten az Európai Unió politikai és gazdasági jó hírét is”. Ám a jelek szerint Fricz  nemcsak az ál-civil szervezet lelkeként, emblematikus figurájaként harcol Orbánék számos bírálója ellen, hanem politológusként is, megvilágítva a mit se sejtő (avagy egész egyszerűen „tudatlan”) állampolgárok számára, mely okok is keresendők a kormányzatot ért támadások mögött. Amiként azt Magyar Nemzetnek kifejtette, szerinte az EU-államok és az euroatlanti közösség részint azt „demonstrálják, valójában ki az úr a háznál”, részint meg nem szeretnék, ha a periférián lévő országok – ilyen Magyarország is – megerősödnének, és majdan a centrumhoz tartoznának. Éppen ezért – állítja Fricz – az összes emberi jogi és demokráciaféltő megnyilatkozás, aggodalom csak máz, álszent dolog, hiszen se a Benes-dekrétumok, se a szlovák nyelvtörvény, se pedig a 2006-os őszi rendőri fellépések ügyében nem hallatta a hangját az EU.

No, már most, ha a független politológusnak a legnagyobb jóindulattal se tekinthető Fricz esetleg azzal állt volna elő, hogy az Orbán-kabinet elleni külföldi kirohanások mögött gazdasági motívumok is meghúzódnak (értsd: nemcsak a médiatörvényt verik le az EU újdonsült elnökén, hanem azokat a sérelmeket is, amelyeket a német, osztrák, holland, francia, angol, stb. érdekeltségű magyarországi vállalkozások szenvedtek, illetve szenvednek el az úgynevezett válságadók kapcsán), egyetlen szót sem szólok, hiszen magam is úgy vélem, hogy a politika és a sajtó bírálataiban benne volt az az elégedetlenség is, amit a külföldi tulajdonú cégek megsarcolása, avagy a nyugdíjkasszák einstandolása okozott. No, de Fricz nem erről szónokolt, hanem mindenféle hülyeségről. Ott van mindjárt ez az idétlen „nyomják Krahácsot”-féle szindróma, hogy tudniillik az Európai Unió tagországai és az euroatlanti közösség összeesküdött a szegény kis Magyarország ellen, egyszerűen nem hagyva, hogy kibontakozzunk. Amely érv ugyan nagyon jól hangzik – ráadásul kiválóan passzol a magyar néplélekhez –, csakhát igen jó lenne tudni, mi az istenért is tart tőlünk annyira egy Németország vagy mondjuk az USA. Félnek a magyar gazdaságtól? Nem akarják, hogy egy veszedelmes kistigris szülessen Közép-Európa szívében...? Ami meg azt a véleményt illeti, miszerint az uniónak akkor is hangoskodnia kellett volna, amikor a szlovákok megerősítették a benesi dekrétumokat, netán, elfogadták a szégyenletes nyelvtörvényt..., nos, ez így igaz (annak idején magam is megírtam, mit gondolok a Benes-passzusok továbbéléséről és a kisebbségek nyelvhasználatát komolyan korlátozó jogszabályról), mindez azonban a mi médiatörvényünk milyensége szempontjából nem oszt vagy szoroz. Na, egyszóval ez a szerencsétlen Fricz hiába is igyekszik ennyire, az „érvei” finoman fogalmazva se meggyőzőek. Úgyhogy rövidesen mehet vissza a tartalékosok közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!