Hírek

2011.01.18. 08:02

Senki sem volt kíváncsi a kormány érveire a médiatrövényről

A médiatörvény elfogadása miatti sajtóvisszhang hosszú időre eszköztelenné tette a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot - ismerte be a szervezet vezetője. Kovács Zoltán az InfoRádiónak arról is beszélt: az új, központosított nyilatkozati rend lassítja az információáramlást.

Inforádió

Közkeletű tévedés a magyar politikai közfelfogásban, hogy az alapvetően konfliktusos ügyeket jó kommunikációval, gondos előkészítéssel konfliktusmentessé, eredményessé lehet tenni - mondta az InfoRádiónak a kormányzati kommunikációért felelős állatmtitkár.

Kovács Zoltán szerint erre jó példa a médiatörvény esete: a jogszabálynak a magyar, de főleg a külföldi sajtó akkora vehemenciával esett neki, ami egy időre eszköztelenné tette az illetékeseket.

Nem arról volt szó, hogy ne lett volna mondanivalójuk, érvük, hanem az, hogy senki sem volt kiváncsi rá - magyarázta az államtitkár, aki szerint ez esetben kurucos virtusnak vagy nagy médiakampánynak ebben az esetben sok értelme nincs: előbb-utóbb mindenkinek rá kell jönnie, hogy a törvényről - mint bármely más jogszabályról - értelmes, ésszerű vitát kell folytatni.

Az egyik legfontosabb elv a modern politikai kommunikációban, hogy az mondja el az információt, aki arra hivatott - jelentette ki Kovács Zoltán. Az államtitkár megjegyezte: tapasztalata szerint a legtöbb kommunikációs probléma abból fakad, hogy olyanok nyilatkoznak, akik érintettek, de nem ismerik a teljes képet és a szempontokat, amelyek azt egy más megvilágításban helyezik.

Az új kormányzat az efféle hibák elkerülése érdekében viszonylag merev, de jól kiismerhető nyilatkozati rendet alakítottak ki. A központosítás viszont az információáramlás lassulásával is jár - fejtegette Kovács Zoltán.

Az államtitkár szerint éppen ezért meg kell találni azt az optimális helyzetet, amelyben az információ értéke és minősége képes ellensúlyozni a lassabb kommunikációt.

A második Orbán-kormány kommunikációért felelős szakembereinek olyan új körülményrendszerrel kellett szembesülniük, amellyel az előző kormányzatokénak nem: a számtalan médiummal, amelyek munkatársai azonnali információra éhesek. Nehéz megértetni velük, hogy az instant információ átadása nem mindig a legjobb megoldás - mondta Kovács Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!