Hírek

2011.10.26. 15:20

Elhalasztanák a tanárok a köznevelési törvény szavazását

A kormány elfogadta Hoffmann Rózsa tervét, de a PDSZ a jogszabály elfogadásának elhalasztását kérte az országgyűlési képviselőktől.

mti

Levélben fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az országgyűlési képviselőkhöz, arra kérve őket, kezdeményezzék a köznevelési törvény elfogadásának elhalasztását jövő tavaszig.   

Mendrey László a szakszervezet honlapján közzétett levélben, nem vitatva az előterjesztők jó szándékát, azon meggyőződésének ad hangot, hogy a tervezet több olyan pontot tartalmaz, mely a későbbiekben komoly feszültségek forrásává válhat. Példaként említi a pedagógusok kötelező iskolában tartózkodásának idejét, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok szabályozását.

Annak érdekében, hogy a nemzeti köznevelés kérdésében megnyugtató megoldás szülessen, a PDSZ azt kéri, hogy a képviselők kezdeményezzék a törvény elfogadásának elhalasztását 2012 tavaszáig. Az addig hátralévő időben elkészíthetők azok a - ma hiányzó - háttérszámítások, hatástanulmányok, melyek kellőképpen előkészítik a megszületendő jogszabály gazdasági, szakmai hátterét. Ez alatt le lehet folytatni azokat a - valódi- érdekegyeztetési folyamatokat, melyek hiánya "fájóan tapasztalható" az előterjesztésben - írta az érdekvédő, aki levelét úgy zárta, hogy "az ország, a nemzet, és a közoktatás érdekében" számít az együttműködésre.

<hirdtes>

A köznevelési törvény tervezetét keddi ülésén fogadta el a kormány, s jogszabály október végén-november elején kerülhet az Országgyűlés elé. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán, sajtótájékoztatón azt mondta, az új jogszabály a nevelést állítja a pedagógiai tevékenység középpontjába, vagyis a teljes személyiség formálását. A magyar társadalomban szokásos heti 40 órán belül marad a pedagógusok munkaideje, és minden tanár érezhetően többet fog keresni.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!