Hírek

2011.12.25. 12:37

Békét sürgetett a pápa

A Szent Péter-bazilikában szombaton pontifikált ünnepi misén mondott homíliájában XVI. Benedek pápa a karácsonynak mai üzenetéről beszélt a világban békét, az emberekben hitet sürgetve.

mti

A fényárban úszó bazilikát megtöltő olaszok és külföldiek hallgatták a pápa szavait. XVI. Benedek hetedszerre vezeti a vatikáni karácsonyt. A nyolcvannégy éves katolikus egyházfő éjfél helyett este tíz órakor mutatta be az ünnepi misét harminc bíborossal koncelebrálva.    
Olaszul mondott beszédében a pápa Isten karácsonyi megjelenéséről beszélt párhuzamot vonva Jézus születésének kora és a mai világ között.    
 
XVI. Benedek hangsúlyozta, hogy Isten "szembeszáll minden erőszakkal és a béke üzenetét hozza. Most, amikor a világot folyamatosan az erőszak fenyegeti több helyen és több módon". Az egyházfő szerint korunk emberének a békéért kell cselekedni. A pápa azért imádkozott, hogy korunkban a béke kerekedjen felül és hogy "a sanyargatónak a pálcája, a vérrel áztatott ruha és a dübörögve menetelő katonacipő elégjen".      

A homília második részében XVI. Benedek a betlehemépítés hagyományát 1223-ban megteremtő Szent Ferencről beszélt, aki "teljesen új mélységben fedezte fel" Jézus emberségét, alázatát, szegénységét, mások szeretetének keresését. Mindez szemben áll a mai karácsonnyal, mely "az üzletek ünnepe, melyeknek vakító csillogása elrejti Isten alázatának misztériumát".    

Aki ma be akar lépni a betlehemi Születés Templomába észreveszi, hogy az egykor öt és fél méter magas bejárat nagy részét befalazták. "Aki be akar lépni Jézus születésének helyszínére meg kell, hogy hajoljon... Le kell szállnunk ''felvilágosult'' értelmünk lováról. Le kell vetnünk hamis bizonyosságainkat, értelmiségi gőgünket, mely megakadályozza, hogy Isten közelségét érezzük".   
 
A pápa szerint a mai embernek el kell szakadni mindattól, ami "anyagi, mérhető és kézzel fogható". Homíliája végén XVI. Benedek azokért imádkozott, akiknek "a karácsonyt szegénységben, fájdalomban kell megélniük, kivándorlóként".   


  
XVI. Benedek vasárnap délben a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádió-, televíziócsatornája által és interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven adja hírül Jézus megszületését, magyarul is, majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra. A Szent Péter tér közepén, a kárpátaljai erdőből érkezett fenyőfa mellett pénteken délután avatták fel az épületnagyságú betlehemet és XVI. Benedek gyertyát gyújtott a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakában.

mti -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!