Hírek

2012.02.02. 11:00

Itt a nagy hó és a kemény hideg

Szombaton 24 óra alatt 30 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért harmadfokú figyelmeztetést rendeltek el több megyére.

BAMA

--------------------------------------------------------------------------
Február 6., hétfőtől ITT folytatjuk tudósítáunkat rekordhidegről.
--------------------------------------------------------------------------

19:20 - Több száz riasztást kapott a katasztrófavédelem

Több száz riasztást kapott a katasztrófavédelem a hét végi hideg és a havazás miatt; a tartós hideg miatt várhatóan sok dolguk lesz a szakembereknek az elkövetkező napokban is. A rendkívüli hideg egy nap alatt három ember halálát okozta.

15:40 - MÁV: javult a helyzet a vasútvonalakon

Javult a helyzet az ország vasúthálózatán a zord időjárás enyhülésével; egyre több vonalon csökkennek, illetve szűnnek meg a korábban tapasztalt 30 perces késések - közölte a MÁV Zrt. vasárnap kora délután.

15:27 - Negyven embert helyeztek el átmeneti szállásokon Csongrád megyében

Egy nap alatt negyven embert helyeztek el átmeneti szállásokon Csongrád megyében; a tűzoltók csaknem harminc balesetnél segítettek, egy szülő nőt is eljuttattak a kórházba - közölte a megyei védelmi bizottság.

14:20 - Rendkívüli tanítási szünet több Hajdú-bihari településen

Eltérő időtartammal hétfőtől rendkívüli tanítási szünet lesz a hideg idő miatt tizenhárom hajdú-bihari településen - mondta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

13:15 - Roncsautóból, ajtótlan-ablaktalan házból mentettek hajléktalanokat Győr megyében

Roncsautóból, ajtótlan-ablaktalan házból mentettek hajléktalanokat Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök – tájékoztatta a megyei főkapitányság sajtóügyeletese vasárnap.

09:20 - ORFK: a rendőrség másfélszáz embert mentett meg eddig a kihűléstől

Összesen 152 embert mentettek meg eddig a rendőrök a kihűléstől azzal, hogy segítséget nyújtottak a számukra – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

08:57 - Mávinform: késésekre számíthatnak a vonattal utazók

A vonattal utazók hosszabb menetidőre, átlagosan mintegy 25-30 perces késésekre számíthatnak az ország legnagyobb részén vasárnap, de több helyen akár 30-40 percet meghaladó késések is előfordulhatnak - közölte a Mávinform az MTI-vel.

08:10 - OKF: háromszáz esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak

A havazással és a hideg idővel összefüggésben 24 óra alatt háromszáz esethez riasztották a katasztrófavédőket; három embert holtan találtak, halálukat kihűlés okozhatta; a tűzoltók balesetek helyszínein ötven sérültet szabadítottak ki a járművekből - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap reggel.

Harminchat helyre vonult ki a szolnoki Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt. szombaton, vízóra vagy csővezeték elfagyás miatt — tájékoztatta a Szoljon.hu-t a Víz és Csatornaművek Koncessziós Zrt. műszaki igazgatója, Magyar Péterné. (szoljon.hu)

Miután az élettársakat megmentették a rendőrök a szén-monoxid mérgezéstől, a kutyákért is visszamentek a lajosmizsei tanyán. (baon.hu)

Barcsnál és Berzencénél is lezárta a horvát-magyar határátkelőt a horvát rendőrség a rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel.

13:40 - Hevesben kevés a hó - csak sóznak

Heves megyében kora délutánig alig három centiméter hó hullott. Ez kevés ahhoz, hogy a közútkezelő gépei hóekézhessenek. Egyetlen baleset történt eddig, egy traktor fordult keresztbe az úton Andornaktályán. (heol.hu)

Jász-Nagykun-Szolnok megye területén az elmúlt 24 órában rendkívüli esemény nem történt. A csúszós utak miatt a megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységei 5 esetben végeztek beavatkozást. (szoljon.hu)

11:40 - Hómunkásokat vesznek fel Budapesten

Hómunkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. délután két órától este tízig tartó munkavégzésre - közölte a cég szombat délelőtt az MTI-vel.

Bár Bács-Kiskunban a főutak és a mellékutak egyaránt havasak, a főbb útvonalak egyelőre járhatóak. (baon.hu)

09:30 - A rendőrség 38 embert mentett meg a kihűléstől az elmúlt éjszaka

Összesen 38 embert vittek a rendőrök péntekről szombatra virradó éjszaka közterületekről melegedőkbe - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-vel. Öt főúton - a 6-oson, az 56-oson, az 58-ason, a 66-oson és a 67-esen - hóláncot kell használniuk az autósoknak.

Szombaton is folytatódik az intenzív havazás. A beszámolók szerint Békésben már van olyan terület, ahol a hóvastagság eléri a harminc centimétert.

Éjfélig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30, délen, délkeleten pedig a 40-50 centimétert is, északnyugaton 10 centiméter körüli hó valószínű - közölte szombat reggel közzétett figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szombaton reggel 6 órakor 10 centis hó és mínusz 10 fokos levegő várta a kecskemétieket. (baon.hu)

08:30 - Egyhetes tanszünet Beleden

Egyhetes tanítási szünetet rendelt el a rendkívüli időjárás miatt a Győr-Moson-Sopron megyei Beled polgármestere a helyi óvodában és általános iskolában - írta szombati számában a Kisalföld.

07:40 - Három személygépkocsi ütközött össze az M3-as bevezető szakaszán

Három személygépkocsi ütközött össze szombaton reggel az M3 bevezető szakaszán, egy ember sérült meg - közölte Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-vel.

(e fölött) SZOMBAT
------------------------------------------------------------------------
(ez alatt) PÉNTEK

18:34 - Sorra nyílnak a Balatonon az ingyenes jégpályák

Balatonfüreden, Siófokon és a tihanyi Belső-tavon már megnyíltak az első ingyenes jégpályák, és a hétvégén újabb helyeken tervezek kijelölni sportolásra alkalmas, ellenőrzött jégfelületeket a Balatonon, ahol a jelöletlen területeken már napok óta korcsolyáznak saját felelősségükre az emberek.

17:20 - A Katolikus Karitász is fokozottan odafigyel a veszélyeztetettekre

A Katolikus Karitász fokozottan odafigyel azokra, akiket veszélyeztet a nagy hideg; tűzifaprogramjával, melegedőivel, teajárataival segít a rászorulóknak átvészelni a hideg napokat - közölte a szervezet országos igazgatója pénteken.

17:00 - A Duna jégmentes, a többi folyóra jégzajlás, illetve állójég jellemző

A Duna egyelőre jégmentes, a Tisza Tiszabecs fölötti szakaszán erős a jégzajlás, míg több folyón állójég alakult ki - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője pénteken az MTI-vel.

A sűrű havazás, szélviharok és a rendkívüli időjárás miatt a horvát oldalon leállították az átkelő kamionforgalmat a barcsi határon.

Egy ittas nő nem találta haza és nagyon fázott, ezért minden házba becsengetett Kunszentmiklóson. Végül a rendőrség mentette meg a fagyhaláltól.

A rendkívüli időjárás miatt Tiszabőn és Tiszatenyőn rendeltek el tanítási szüntet. A megyei tiszti főorvos településenkénti bontásban bekérte az otthonukban ápolt magatehetetlen krónikus fekvő betegek és a szülés előtt álló kismamák számát.

Elesett a háza udvarán és kihűlt egy férfi Mezőkövesden, Miskolcon viszont három ember életét sikerült megmenteni lakossági bejelentés alapján - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Meghibásodott egy távhővezeték a pécsi belvárosban délelőtt - a hiba elhárításáig több épületben nem lesz fűtés és melegvíz - tájékoztatott a Pétáv.

14:37 - ORFK: a déli határszakasz magyar oldalán nincs szükség forgalomkorlátozásra

Nem indokolt a teherautók és nehéz gépjárművek közlekedésének korlátozása a déli határszakasz magyar oldalán - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője péntek délután az MTI-vel.

A dandártábornok azt mondta: Barcs, Udvar és Drávaszabolcs átkelőnél a horvát hatóságok megtiltották a teherautók és a nehéz gépjárművek belépését az országba a havazás miatt, de hasonló intézkedés magyar részről egyelőre nem indokolt.

Paks vonaláig havasak az utak Tolna megyében. A kiszórt síkosságmentesítÕ anyag a hideg miatt hatástalan.

14:06 - Az E.ON közleménye és tanácsai üzemszünet esetére

A biztonságos és folyamatos energiaellátás biztosítása érdekében az E.ON rendszeresen karbantartja hálózatait. Az OMSZ által a hétvégére előre jelzett rendkívüli nagy havazás, szél, hófúvás okozhat előre nem látható üzemzavarokat a hálózatokon.

Az időjárási előrejelzések alapján az E.ON csoport egyeztetett a Védelmi Bizottságokkal és a Katasztrófavédelemmel, felkészült a rendkívüli időjárási helyzetre és az esetleges meghibásodások minél gyorsabb elhárítására. Ehhez megerősített készenlétet biztosít, szükség esetén alávállalkozók bevonásával.

14:00 - Megteltek a fővárosi hajléktalanszállók

Megteltek a fővárosi hajléktalanszállók, már csak mintegy harminc férőhely maradt; valószínűleg nappali melegedőket is megnyitnak éjjelre - tájékoztatta a Menhely Alapítvány pénteken az MTI-t.

A mindenki számára elérhető éjjeli menedékhelyek 1.721 ágya közül csütörtök este 1.694 volt foglalt, "ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer betelt" - írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére küldött tájékoztatóban. (MTI)

13:55 - Leálltak a tiszai kompok

Az alacsony vízállás és a jégzajlás miatt egy kivételével leálltak a tiszai kompok - adta hírül honlapján az Útinform. Már csak Lónya és Tiszamogyorós között közlekedik a komp, reggel 7-től délután 4 óráig. A pontonhidakat korábban elbontották, az autósok a közúti hidak felé kerülhetnek. (MTI)

12:30 - Rendkívüli tanítási szünet Csongrád megyében

A meteorológiai előrejelzésben jelzett rendkívüli hideg miatt hétfőre és keddre tanítási szünetet rendelt el a Csongrád megyei kormányhivatal vezetője - közölte a hivatal pénteken. 

B. Nagy László a jegyzőknek és a polgármestereknek eljuttatott határozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási-nevelési intézményekben a tanítás nélküli munkanapon is gondoskodni kell a gyermekek felügyeletéről. Emellett a kormánymegbízott levélben fordult az egyházi és alapítványi fenntartású oktatási-nevelési intézmények vezetőihez, hogy ők is vegyék fontolóra a tanítási szünet elrendelését.

11:08 - Piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

Szombaton 24 óra alatt 30 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért harmadfokú figyelmeztetést rendeltek el az OMSZ Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is harmadfokú, míg a többi helyen másodfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

A polgármesterekkel egyeztetve, a várható rendkívüli hidegre és havazásra tekintettel a Szentlőrinci Kistérségi Oktatási Nevelési Központ Bicsérdi, Bükkösdi, Királyegyházai és Szabadszentkirályi Tagintézményeiben (iskolákban és óvodákban egyaránt) 2012. február 6-án (hétfőn) rendkívüli tanítási szünet lesz. (bama)

Bács-Kiskunból elsőként Bajáról kaptunk hírt a hósesésről, a Duna-parti városban 7 óra óta szállingóznak a hópelyhek. Lassan belepik a várost. (baon.hu)

Szombaton 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

(e fölött) PÉNTEK
------------------------------------------------------------------------
(ez alatt) CSÜTÖRTÖK

18:02 - Megfagyás = nem menő, az egri önkormányzat jótanácsokkal látja el a fitalokat

Egerben az önkormányzat minden iskolába levelet küldött, ellátva a fiatalokat jótanácsokkal a hétvégi bulizásra. Sapka-sál, és kevés (vagy semmi) alkohol. Az önkormányzat egyúttal arra kéri a szórakozóhelyeket, hogy este tízkor zárjanak be. (heol.hu)

17:49 - Paplant akart lopni a hajléktalan - fogházat kapott

Gyorsított eljárásban ítélték el azt az 55 éves román férfit, akit kedden este betörés közben értek tetten Kecskeméten. Csütörtök délelőtt már ítéletet is hirdettek az ügyében: 4 hónap fogházbüntetést kapott a román férfi. A bírósági eljárás során derült ki, hogy „mindössze” egy 2340 forintot érő paplant akar magával vinni, hogy ne fagyjon meg. (baon.hu)

16:11 - Heves megyében volt a legmelegebb

Csütörtökön a déli órákban az ország legmelegebb pontja a Heves megyei Zagyvaszántó volt: a településen mindössze mínusz 1,6 fokot mértek. (heol.hu)

16:03 - Jeges árvíz elleni készültség a Tiszán

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kedden reggel elrendelte a jeges árvíz elleni készültség első fokozatát, ami a megelőzésre való felkészülést és a jégfigyelő szolgálat beindítását jelenti. (szoljon.hu)

14: 50 - Teával és tűzifával segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

Budapesten és Debrecenben ételt, forró teát és C-vitamint osztanak a hajléktalanoknak és rászorulóknak a szeretetszolgált munkatársai, önkéntesei. A "Majd ha fagy" elnevezésű teajárat szerdától vasárnapig tart, de ha az időjárás szükségessé teszi, a szervezet folytatja a hajléktalanok ellátását - közölte a szeretetszolgálat csütörtökön az MTI-vel. (MTI)

12:12 - Ebéd helyett: hidegrekordok

Összeszedtük a legnagyobb magyar mínuszokat. Kecskemét vezet -33 fokkal (1929), utána Pécs -32,2-vel (1942), és dobogós még Debrecen -30,2-vel (szintén 1942).

11:32 - Kihűlés miatt meghalt egy férfi Mátészalkán

Az előzetes orvosi vélemény szerint kihűlés miatt halt meg egy férfi Mátészalkán, aki még január elején távozott otthonából és holttestét szerdán találták meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város határában - közölte a rendőrség csütörtökön.

11:13 - A kecskeméti medvék szerint hosszú lesz még a tél

Ha hihetünk a népi idÕjóslásnak, akkor sajnos még várni kell a tavaszra. A kecskeméti mackók ugyanis napsütésre ébredtek ma reggel.

11:00 - Tizenegy megyében van elsőfokú figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenegy megyére adott ki elsőfokú vészjelzést a nagy hideg miatt. Pest megye kivételével az összes, Dunától keletre fekvő megyét, valamint Tolnát és Baranyát érinti a riasztás.

Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, valamint Tolna és Baranya megyékben péntekre a havazás miatt is figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken az egy nap alatt lehullott hó mennyisége meghaladhatja a 10 centimétert. (mti)

Immár Pécsett is van halálos áldozata a hidegnek: a Kertvárosban egy kihűlt férfi holtestére bukkantak. (bama.hu)

Battonyán rendkívüli állapotot hirdetett Karsai József polgármester. Felmérik, melyik család nem tud fűteni. Magyardombegyházon használt ruhákat osztanak tüzelőnek. (beol.hu)

A 66 éves férfi feltehetően rosszul lett, és kihűlés következtében elhalálozott. A Szolnoki Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást indított az elhalt rendkívüli halála ügyében. (szoljon.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!