Hírek

2012.03.16. 08:49

Hende Csaba: idén már kokárdát tűzhettek a katonák

Idén már kokárdát tűzhettek a Magyar Honvédség katonái; elindultak gyakorlatozni Svédországba a magyar Gripenek - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter péntek reggel az MR1-Kosuth 180 perc című műsorában.

Forrás: MTI

Eddig a szabályzat tiltotta a kokárda viselését az egyenruhán, a vezérkari főnök javaslatára azonban feloldották ezt a tilalmat. A világ minden hadseregében nagyon szigorúan szabályozzák, hogy mit viselhetnek a katonák az egyenruhájukon - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is, hogy pénteken elindultak a magyar Gripen típusú vadászgépek Svédországba, hogy a Vidsel lőtéren éles rakéta- és gépágyúlövészeten vegyenek részt.

Utoljára 2008-ban voltak magyar katonák levegő-levegő rakétalövészeten, a következő egy hétben gépágyúlövészet is lesz, amire pedig hatvan éve nem volt példa - mondta. A gyakorlatért nagyon kedvező árat: összesen ötvenmillió forintot kell fizetnie a tárcának - fűzte hozzá.

Az éleslövészetre hét Gripen repült, a gépeket közel negyvenen - közülük tízen pilóták - kísérik. A gyakorlat március 23-ig tart.

A riporter megemlítette, a gépek a felszerelt rakétákkal repülnek át külföldi országok légterén, hogy elérjék Svédországot, amire Hende Csaba úgy reagált, hogy ez nem okoz problémát, hiszen szövetséges NATO-országokról van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!