Hírek

2012.05.22. 11:26

Esőben ázik az ország, riasztást adott ki az OMSZ

Riasztást adott ki több megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a felhőszakadások miatt. A leghevesebb zivatarokra a Békés és Nógrád megye vonalában kell számítani. A sok csapadékot egy mediterrán ciklon hozta a Kárpát-medence fölé.

MTI/Origo

A leghevesebb zivatarokra a Békés és Nógrád megye vonalában kell számítani. A sok csapadékot egy mediterrán ciklonnak köszönhető.

Felhőszakadás miatt szinte az egész Dunántúlra sárgariasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Bőséges lesz a csapadék a Dunántúl déli, délnyugati részén, mert területi átlagban is nagy mennyiségű, több mint 20 milliméter eső várható, kis eséllyel akár 30 milliméternyi is lehet.

Számos helyen alakulhat ki felhőszakadás a heves záporok, zivatarok miatt, azaz rövid idő alatt több mint 25-30 mm csapadékra kell számítani. Kis eséllyel akár 50 mm fölötti csapadékot is hozhat egy-egy zivatar.

A keddi időjárás leginkább az ország középső és keleti felén okozhat károkat, ahol a heves zivatarok nagyobb méretű, 2 centiméteresnél is nagyobb átmérőjű jéggel érkeznek.

A károkat okozó zivatarok közepes valószínűséggel Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében alakulhatnak ki, ezért erre az öt megyére narancs figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!