Hírek

2012.05.21. 05:35

Pártkassza-forradalom

Hogy a politikai elitből réges régen kiábrándult választópolgárok egyetértenek a miniszterelnök azon javaslatával, amely a pártok állami támogatásának a szüneteltetéséről szól, pontosan tudom, ám magam az elképzelést nemcsak átgondolatlannak és farizeusnak, de a politikai erők közötti demokratikus verseny feltételeit inkorrekt módon megváltoztató beavatkozásnak is tartom.

Stanga István

Amint azt az egyik országos portál hírül adta, Orbán Viktor miniszterelnök  a Fidesz országos választmányának ülésén arról az elgondolásról beszélt, miszerint jövőre, illetve 2014-ben, a palamenti választások esztendejében Magyarország enyhén szólva nehéz gazdasági helyzete miatt a pártoknak egyetlen fillér állami támogatás sem jutna. Nos, nem kérdés, hogy mindez nagyon komoly érvágást jelentene az egyes politikai erők számára, lévén  azok bevételének oroszlánrészét, mintegy 80-90 százalékát – ahogyan az tudott – az állami „apanázs” adja. És mivel utóbbi mértékét a választáson elért eredmények alapján számolják ki, az Orbán által javasolt elképzelés megvalósulása esetén elvben a legnagyobbat (a 2011-es számok alapján nagyjából egymilliárdot) a 2010-ben kétharmados győzelmet arató Fidesz  bukna. Elvben, mondom, és nem véletlenül, hiszen joggal feltételezhetjük, hogy forradalmi kormánypárt állami megrendeléseken nagyokat „kaszáló” gazdasági holdudvara az elnyert megrendelések után igencsak tekintélyes pénzeket csurgat(na) vissza. Aminek lehetőségét az LMP is megorrintotta, ugyanis Vágó Gábor, a párt parlamenti képviselője, egyben szóvivője az orbáni ötletről azt nyilatkozta, minthogy „az LMP a tiszta pártfinanszírozás híve” (ezért is írták alá a Transparency International által kidolgozott azon nyilatkozatot, ami a pártfinanszírozás átláthatóságát, elszámoltathatóságát szorgalmazza), így megdöbbentette őket a miniszterelnök javaslata „mert amíg az ellenzéki pártok elsősorban az állami támogatásból élnek, addig a Fidesz számíthat a gazdasági holdudvarára”. Vágó mellesleg megengedett magának egy epés megjegyzést, mondván, amennyiben Orbán Viktornak  sikerül megvalósítania a tervét, úgy kis hazánk „nem köztársaság, hanem Közgép-társaság lesz, ahol a kormányközeli cégek támogatása határozza meg a választások kimenetelét”.

No, most, hogy a kormányfő populista ötlete kedvező fogadtatásra talál az emberek körében, egy másodpercig sem lehet vitás, elvégre ki ne értene egyet azzal a gondolattal, hogy a gazdasági válság terheit nyögő polgárok adóforintjai helyett két éven keresztül minden párt kizárólag a tagdíjakból és különféle adományokból tartsa fenn magát. Függetlenül attól azonban, hogy a hazai politikai elitből réges régen kiábrándult polgárok egyértését borítékolom, jómagam a miniszterelnök által felvetett elképzelést egyfelől átgondolatlannak és végtelenül farizeusnak, másfelől tisztességtelennek, a pártok közötti demokratikus versengés eddigi feltételeit, játékszabályait inkorrekt módon megváltoztató beavatkozásnak tartom. Így aztán az sem véletlen, hogy a Fidesz első emberének ellenzékben eszébe nem jutott ezzel a felháborító – és a politikai riválisok számára nagy valószínűséggel elfogadhatatlan – javaslattal előállni (megjegyzem, a Magyar Progresszív Intézet és a Political Capital szerint is egyértelműen a mindenkori ellenzék lenne a nagy vesztese az állami finanszírozás szüneteltetésének), ugyanis a választási kampányban elköltött százmilliókat csak a hatalmon lévőknek könnyű összelo.., összeszedni. Ami meg Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő azon megjegyzét illeti, hogy „a részüket a gazdasági válságból a családok és a cégek mellett a pártok is vegyék ki”..., nos, ennél populistább, illetve demagógabb kijelentést elég nehéz lett volna összehozni, túl azon, hogy a Orbánék – a tőlük megszokott képmutatással – az ország sorsáért érzett felelősségre hivatkozva akarják a vetélytársaikat ellehetetleníteni, avagy ahogyan azt az egyik ellenzéki párt képviselője mondta: megfojtani. Az is igaz viszont, hogy a Fidesz efféle megoldásain az ember már nemigen tud meglepődni.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!