Hírek

2017.01.03. 08:36

Az IS vállalta az isztambuli merényletet – Pénzét és fegyverét is hátrahagyta a szökésben lévő terrorista

Szilveszteri vérengzés: nyolcan őrizetben.

BAMA

Nyolc embert vett őrizetbe tegnap a török rendőrség, róluk feltételezik, hogy közük lehetett az isztambuli Rei­na Klubban szilveszter éjszakáján elkövetett vérengzéshez, amelyet az Iszlám Állam (IS) vállalt magára. A terrorszervezet egy kirgiz vagy üzbég állampolgárságú tagja lőhetett a tömegbe. A 39 halottat követelő támadásnak 19 külföldi áldozata van, köztük kanadaiak, németek és oroszok is.

Az IS közölte, a merényletet „a kalifátus egyik hősi katonája” hajtotta végre, aki „megtámadta a híres éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották”. A Hürriyet napilap azt írta, az elkövető taxival érkezett a helyszínre, de a sűrű forgalom miatt egy rövid szakaszt gyalog kellett megtennie a bejáratig, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva a klubba gépkarabélyával vaktában tüzet nyitott. Szemtanúk beszámolója szerint a földre rogyott sebesültek közül többet a merénylő fejbe lőtt.

A támadó a lövöldözés után eldobta fegyverét és télikabátját, amelyben a helyszínelők – 42 ezer forintnak megfelelő – 500 török lírát találtak. A Hürriyet úgy tudja, a terrorista taxival távozott a helyszínről, de mivel a pénzét hátrahagyta, nem tudott fizetni, ezért a sofőr hamarosan kirakta. A hatóságok azonnal hajszát indítottak az elkövető ellen, és hamarosan egy körözési fotót is közreadtak róla.

A szakértők szerint a szíriai­ török hadműveleteket akarja megtorolni támadásaival az IS, ezek azonban nem fogják meggyengíteni Recep Tayyip Erdogan elnököt, sőt épp ellenkezőleg, akár politikai hasznot is kovácsolhat belőlük.

Alig néhány nappal a szilveszteri támadás előtt újabb letartóztatási hullám volt Törökországban: olyanokat fogtak el, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állnak az IS-sel. Volt jelzés arról, hogy az iszlamisták szilveszterkor készülnek merényletekre.

Időközben letartóztattak Németországban egy szíriai menedékkérőt, aki 180 ezer eurót kért az IS-től, hogy merényleteket kövessen el. A pénzből járműveket vett volna, és azt tervezte, azokat tömegbe hajtva felrobbantja.
A 38­ éves férfi elismerte, kapcsolatban állt az IS-sel, de tagadta, hogy valóban szándékában állt volna merényletet végrehajtani. A nála tartott házkutatáskor sem találtak konkrét fenyegetésre utaló bizonyítékot.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!