Hírek

2017.04.05. 08:59

Kamatmentes hitel házak felújítására

Lakások és házak tízezreinek javulhat az energiahatékonysága egy 115,2 milliárd forintos keretű, uniós finanszírozású programban.

MW Központi Szerkesztőség

A kamatmentes kölcsön hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, radiátor- és kazáncserére, geotermikus rendszerek építésére is felhasználható.

Magánszemélyek, társasházak és lakás­szövetkezetek vehetnek részt abban az uniós finanszírozású programban, amelynek célja a hazai lakások és házak energetikai felújítása. Az április 24-én startoló projekt résztvevőinek közel 115 mil­liárd kamatmentes hitelt biztosít az MFB, amit az úgynevezett MFB Pontokon lehet igényelni, azaz a Budapest Bank, az FHB, a B3 Takarékszövetkezet és a Magyar Takarékbank hálózatában.

A nagyobbik, 105,2 milliárd forintos keretösszegű program a lakóépületek energiahatékonyságának növelését, valamint a megújuló energia felhasználásának fokozását célozza, méghozzá vidéken – Közép-Magyarország régió támogatására 9,41 milliárd forint jut. A keretösszeg legalább háromnegyedét mindkét esetben magán­személyeknek szánják, társasházak és lakásszövetkezetek maximum a 25 százalékát vihetik el – adta hírül a Világgazdaság.

Ki mennyit kaphat?

Magánszemélyek 500 ezertől 10 millió forintig igényelhetnek a kölcsönből, társas­házak és lakásszövetkezetek lakásonként 500 ezertől 7 millió forintos, nullaszázalékos kamatú, legfeljebb 20 éves futamidejű hitelt kaphatnak. A kölcsönhöz legalább tízszázalékos önerő szükséges, bizonyos esetekben ebbe beszámíthatják a lakás-takarékpénztári számlán lévő megtakarításokat is.

További könnyebbség, hogy az önerő terhére el lehet számolni a hitelhez szükséges adminisztratív kiadásokat, például az értékbecslés, az energiatanúsítvány, a tulajdoni lap költségét is. A hiteligényléssel nem kell sietni, a kiírás szerint ugyanis 2022. december 31-éig lehet pályázni, van idő tehát elkészíttetni a terveket, összegyűjteni a szükséges önerőt.

A kamatmentes kölcsön sokféle célra felhasználható. Ilyen például a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a nyári hővédelem, az árnyékolás, a radiátor- és a kazáncsere, a hővisszaverő berendezések cseréje, de még az energiatakarékosabb világítótestek beszerzése vagy fűtésszabályozók beszerelése is. Emellett persze napelemes, napkollektoros vagy geotermikus rendszerek kiépítésére is nyújtható a kölcsön, sőt brikett-, pellet-, faapríték- és faelgázosító kazánrendszer kialakításával is lehet pályázni rá.


Hozzájön a támogatás

Nem kell lemondania az állami támogatásról annak sem, aki más jellegű felújítást tervez, mert ahhoz a lakás-takarékpénztár igénybevételével is hozzájuthat. A négy–tíz éves futamidejű konstruk­cióknál a befizetésekre harmincszázalékos, évente maximum 72 ezer forintnyi támogatás jár, így a hozamuk akár a tíz százalékot is elérheti. Az összegyűjtött pénz a futamidő lejárta után felhasználható lakáscélú felújításra, így akár
a konyhabútor cseréjére is.


Aki valami miatt nem tudja kivárni a futamidő végét, áthidaló kölcsönt is kérhet. A bankok emellett személyi hiteleket és szabad felhasználású jelzáloghitelt is ajánlanak azoknak, akik felújítást terveznek.

Költenénk rá

A magyarok 55 százaléka szeretne a közeljövőben változtatást a lakásában, legtöbbjük felújítást, modernizálást tervez. A felújításra voksolók 62 százaléka a festést és tapétázást tartja a legsürgetőbbnek, 44 százalékuk viszont a nyílászárókat cserélné ki. Harmadik helyen – 40 százalékkal – a fürdőszoba felújítását választók állnak, majd utánuk következnek azok, akik a hőszigetelés, a fűtési rendszer, a padló és konyha felújítása mellett döntöttek – derül ki a Fundamenta országos reprezentatív kutatásából. A megkérdezettek átlagosan 1,8 millió forintot költenének felújításra.

A központi régióban élők és a diplomások magasabb összeggel számolnak, akárcsak azok, akiknek van lakás-előtakarékossági szerződésük. Utóbbiak átlagosan 2,3 millió forintot szánnának a lakás rendbetételére.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!