Hírek

2017.04.03. 08:23

Megugrott az autópályás bliccelők száma

Negyvenkét százalékkal több autóst büntettek meg bliccelés miatt 2016-ban, mint az azt megelőző évben.

MW Központi Szerkesztőség

A növekedés hátterében főként a magyar autópályák forgalmának erősödése és az ellenőrzési rendszer hatékonyságának folyamatos javulása áll. Tavaly 731 ezer autósnak küldött büntetést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. érvényes jogosultság nélküli úthasználat miatt. A befizetett pótdíjak összege 2016-ban 5,8 milliárd forint volt, aminek nagy részét főleg a matrica nélkül autózó sofőrök fizették be.

A második legnagyobb csoportba azok tartoznak, akik csak a díjköteles gyorsforgalmi útra való felhajtást köve­tően vásárolnak jogosultságot. A lista harmadik helyén a díjkategória-tévesztők állnak, nekik 2016-ban sikerült javítaniuk a folyamatosan romló tendencián.

Annak ellenére, hogy gyakorlatilag kijátszhatatlan
a rendszer, a megbüntetett autósok fele egyáltalán nem vesz matricát. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tavaly 303 millió esetben ellenőrizte mobilkamerás rendszerével és fix ellenőrző pontjai segítségével az e-matricákat. A külföldi járművek továbbra is magas arányt képviselnek a pótdíjas eljárások között. 2016-ban több mint 205 ezer esetben róttak ki büntetést külföldi autósok terhére, az általuk befizetett összeg meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

A nemzetközi rangsor élén a németek állnak, a román és az osztrák bliccelők követik őket. Az utakat tekintve a legtöbb pótdíjas eljárás, 157 ezer eset a legnagyobb forgalmat lebonyolító M1-es autópályához köthető. Második helyen az M7-es szerepel 132 ezer, a harmadikon pedig az M0-s autóút 122 ezer esettel.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!