időjárás

2020.02.24. 20:00

Heves megye több pontján is tarolt a hétfői viharos szél

A hétfőre virradó éjjel a szélvihar komoly károkat okozott megyeszerte. A tűzoltók eltávolították a veszélyessé vált fákat az utakról és a vezetékekről. Szerencsére senki nem sérült meg.

Szabó Katalin

A tűzoltók láncfűrésszel, kéziszerszámokkal hárították el az akadályokat Illusztráció: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Országszerte sok munkát adott a viharos időjárás hétfőn a tűzoltóknak. Mint arról korábban már beszámoltunk, az erős széllökések például fákat csavartak ki megyeszerte – tájékoztatta a Heolt Nagy Csaba tű. főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Közölte, ágakat sodort a szél az M3-as autópályára Füzesabony térségében, Kömlő, Besenyőtelek határában, továbbá Gyöngyösön, Verpeléten és Istenmezején fák dőltek az útra, a villamos vezetékekre, Turán egy melléképület tetejét tépte le a viharos szél.

– Vécsen villanyoszlop dőlt az útra, a Kékestetőre vezető szakaszon egy ingatlanra dőlt egy huszonöt méteres fa – sorolta, hozzátéve, Heves megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói jellemzően motoros láncfűrésszel és kéziszerszámokkal avatkoztak be, így távolították el a veszélyessé vált növényeket az utakról és vezetékekről. Nagy Csaba hangsúlyozta, az esetek során senki sem sérült meg.

Hétfőre a szél miatt egész Magyarországra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Közlésük szerint országszerte viharossá fokozódott az északnyugati szél, napközben is többfelé voltak erős lökések.

Estére mérséklődött a légmozgás. A reggeli órákban még kialakultak viharos széllökések északnyugati irányból, egy-egy helyen, főként az északnyugati szélcsatornában síkvidéken még volt egy-egy kilencven kilométer/órát meghaladó széllökés. Délelőtt egyre inkább hatvan kilométer/óra alá csökkentek a legerősebb széllökések. Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére másodfokú, a többire – köztük Hevesre is – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A tűzoltók láncfűrésszel, kéziszerszámokkal hárították el az akadályokat Illusztráció: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A MÁV-START Zrt. azt tudatta, hogy a Budapest–Hatvan és a Budapest–Nagykáta vonalon nyolcvan kilométer/órás sebességkorlátozással közlekedtek a hét első napján a vonatok a viharos erejű szélben. Hatvan és Tura között egy tehervonat áramszedője és a vezeték tartószerkezete megrongálódott, ezért a szerelvények egy vágányon haladtak.

Az Országos ­Meteorológiai Szolgálat a markáns hidegfronthoz kapcsolódó legnagyobb széllökéseket is összegyűjtötte. A Kékestetőn található mérőállomáson 110,9 kilométer/órás sebességgel süvített a szél.

Az előrejelzés szerint kedden kezdetben naposabb, délután felhősebb idő ­várható, ­este az északi tájakon eső, futó zápor is előfordulhat. Néhol erős lökések kísérhetik a déli-délnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 11 és 17 Celsius-fok között alakul.

Szerdára hullámzó hidegfront hozhat sokfelé csapadékot. A késő délutáni, esti órákban az észak-nyugatira forduló szél is feltámad. Napközben hat-tizenkét fokot mérhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!