2008.01.18. 06:27
Kocsonyával ejtenék ámulatba a világot
Pontosan negyvenöt adag fért rá arra a speciális üvegtányérra, amelyet egy éve külön erre a rekordkísérletre készíttetett a felsőtárkányi Hotel Táltos vezetője. Jankó István ugyanis a fejébe vette, hogy - a hotel szakácsaival együtt - elkészíti a világ legnagyobb tányér kocsonyáját.
Ez sikerült is, s a finom ételt - az akkor tartott kocsonyafőző verseny specialitásaival együtt - jóízűen megették a résztvevők és a vendégek. A fesztivált az idén is megrendezik a bükki településen.
Február 2-án huszonhárom csapat tagjai - köztük Szlovákiából, Ukrajnából és Szerbiából érkező amatőr szakácsok - versengenek a díjakért. Ezek odaítéléséről a Németh József mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Hagyományőrző Bizottságának elnöke által vezetett zsűri dönt. A Táltos szakemberei újabb rekordot kívánnak felállítani. Már a rejtekhelyén van az a hatalmas üvegtányér, amelyben a tavalyinál jóval nagyobb adag hagyományos kocsonyát tálalják majd fel vacsorára. Erre meghívták a miskolci kocsonyafesztivál szervezőit is.