Kék hírek, bulvár

2008.02.25. 13:34

Az utazók 90 százaléka használta az ellenőrzések alatt a biztonsági övet

Háromnapos közlekedésbiztonsági akciót hajtottak végre február 19-21 között Heves megye területén.

Lovász Anikó

Az European Operation Seatbelt névre keresztelt akció célja a biztonsági öv és biztonsági gyermekülés használatának ellenőrzése volt. Az előre bejelentett ellenőrzés elérte célját: az akció alatt a megállított sofőrök mintegy 90 százaléka használta a biztonsági övet. Korábbi kutatások szerint ez a mutató egy átlagos napon csupán a vezetők 48 százalékánál mutatta ki a biztonsági öv alkalmazását.

A fokozott közúti ellenőrzésben annak három napja alatt 96 rendőr vett részt, munkájukat a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a helyi polgárőrségek tagjai segítették. Az intézkedő egyenruhások 1410 személyt ellenőriztek - sofőröket és utasaikat egyaránt -, s megállapították, hogy a felnőttek 10, a gyerekek 6 százalékát nem védte biztonsági eszköz. Az ellenőrzés 141 esetben helyszíni bírsággal, 12 esetben pedig szabálysértési feljelentéssel végződött.

Az akció kiemelt feladatain kívül a rendőrök más okból 336 esetben szabtak ki helyszíni bírságot (több mint kétmillió forint értékben), illetve 73 alkalommal szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Szintén az ellenőrzések részét képezte a járművek műszaki állapotának vizsgálata és a teherautók AETR, ADR ellenőrzése is. Ez utóbbi ok miatt öt esetben kezdeményeztek közigazgatási eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!