Kék hírek, bulvár

2009.02.19. 17:12

Romák és rendőrök, avagy elég a börtön-wellnesből ?

Törvényes, jogos és szakszerű. Így jellemezte dr. Juhász István, Heves megye rendőrfőkapitánya a Dankó utcában intézkedő rendőrök munkáját Hevesen.

Sz. R.

Azért érkezett csütörtökön a dél-hevesi városba a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HRFK) vezetője, dr. Juhász István r. dandártábornok, hogy Csáki Zsigmond polgármesterrel közösen megköszönjék és elismerjék azoknak a rendőröknek a munkáját, akik a közelmúltban a Dankó utcában intézkedni kényszerültek.
Mint ismeretes: a város romák lakta részéből érkezett riasztás február 7-én délelőtt a Hevesi Rendőrkapitányságra, miszerint tömegverekedés tört ki. Utóbb kiderült, hogy a telefonhívás csak a rendőrök tőrbecsalását szolgálta, akiket egy korábbi igazoltatás és házkutatás miatt kívántak elszámoltatni. A rendvédelmi szervek ellen irányuló támadást követően nyolc embert vettek őrizetbe.

Csáki Zsigmond, Heves polgármestere a mai eseményen jelezte: nem egyedi jelenségről van itt szó, hiszen a Dankó utca esetét pár nap múlva elhomályosították a veszprémi gyilkosság részletei.
– A sajtóban a későbbiekben túl nagy visszhangot már nem kapott a mi esetünk – fogalmazott a település első embere –, hiszen mindenki a dunántúli kézilabdásokat ért támadása koncentrált. Mi mégsem hagyhattuk ezt szó nélkül, hiszen ezekben a hetekben is érkeztek hozzánk telefonok, e-mailek, amelyekben a lakosok kifejtik véleményüket a hevesi történésekről.

A polgármester ezt követően részleteket olvasott fel a hevesi emberek által hozzá eljuttatott e-mailekből. „Nem a rendőrök fizetését kellene ötszörösére emelni, hanem újra kellene gondolni a kisebbségi kérdéseket, hiszen ez a magyar politikai erők egyik súlyos kudarca” – részletezte Csáki Zsigmond a neki elküldött e-mailt. De a levelezők olyan dolgokat is javasoltak, mint halálbüntetés visszaállítása, a börtön-wellness megszüntetése és az Afganisztánban szolgáló erők hazarendelése.

Ehhez kapcsolódva kifejtette: a roma ügyek igenis jelen vannak, bár csupán a jéghegy csúcsa az, ami a médiában helyet kap. Kritikával illette a jelenlegi bírói és ügyészi gyakorlatot is, hiszen a Dankó telepi incidenst követően nyolc ember ellen indult eljárás, de közülük négy letartóztatására előterjesztést sem tett az ügyészség. Egy hevesi lakos házi őrizetbe került, egy esetben lakhelyelhagyási tilalmat érvényesítettek, s csupán két személlyel szemben rendeltek el előzetes letartóztatásba helyezést a rendőrök elleni támadás gyanúsítottjai közül.
– Lehet a bűnügyi statisztikákkal bűvészkedni, de ettől az itteni lakosok még elégedetlenek. Ha ebben az országban van egység, akkor az úgy szól, hogy mindenki rendőrért kiált – fogalmazott a városvezető.

Dr. Juhász István dandártábornok válaszában kitért arra: valóban van tizenhét, ma még nem finanszírozott álláshelyük, de ez nem jelenti azt, hogy a számokkal bűvészkednek.
– Tudjuk, hogy az ország rendőrért kiált, s azt is, hogy hatékonyabb bűnüldözést várnak tőlük – jelentette ki a megyei rendőrfőkapitány, aki egyúttal biztosította a kollégáit, hogy mindig, minden körülmények között meg fogja védeni a törvényesen intézkedő rendőrt. Aki ugyanis rendőr ellen támad, az a demokrácia alapjait feszegeti – tette hozzá.

A témával bővebben a Heves Megyei Hírlap pénteki száma foglalkozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!