Kék hírek, bulvár

2009.04.02. 15:59

A rablások felét fiatalkorúak követték el Egerben és környékén

A fiatalkorúak és a fiatal felnőttek akár kétszer, háromszor is gyakrabban követnek el bűncselekményt, mint a felnőttek - hangzott el azon a tegnapi konzultációs fórumon, amelyet az egri önkormányzat és a megyei rendőr-főkapitányság szervezett.

L. A.

A fórum célja az volt, hogy a helyzetértékelésen túl annak résztvevői feltérképezzék az együttműködési és megoldási lehetőségeket, amelyekkel hatékonyabban szoríthatnák vissza a gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények számát, és akadályozhatnák meg az elkövetővé válást.

Mint azt Kocsis Irén Mária r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott bűnügyi igazgatója, a bűnmegelőzési osztály vezetője előadásában kifejtette, a bűnmegelőzés területén belül kiemelt szerepe van a gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények megelőzésének. Sajnálatos tény, hogy fiatalkorúak (14-18) és a fiatal felnőttek (18-25) kétszer vagy háromszor is gyakrabban követnek el bűncselekményt, mint a felnőttek.A gyermekkorúak, azaz 14 év alattiak Heves megyében tavaly 400 bűncselekményt követtek el. Ez csupán pár darabbal kevesebb, mint az előző évi, ám az elkövetők száma 121-ről 221-re nőtt. A gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények között a vagyon elleniek dominálnak: alkalmi, bolti vagy iskolai lopások. Magas a betöréses lopások száma és megugrott a rablásoké is. Jellemző, hogy a 14 év alattiak csoportosan szegik meg a törvényt, ám tavaly nőtt a magányosan ténykedők száma is. A nemek harcát ezen a téren a fiúk vezetik: az elkövetők 80 százaléka közülük kerül ki.

Dr. Petrovics András r. ezredes, az Egri Rendőrkapitányság vezetője arról számolt be, hogy bár a kapitányság területén az ismertté vált bűncselekmények száma csökkent az elmúlt évben, a fiatalkorúak által elkövetettek aránya kis mennyiségben nőtt. 2008-ban 162 olyan bűncselekmény (főleg lopás) történt, amelynek megvalósítása fiatalkorúakhoz köthető. Aggasztó tény, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények közé sorolt rablások felét (tizenhármat) szintén 18 év alattiak követték el. A fiatalkorú elkövetőkre jellemző, hogy a zsarolás és rablás gyakrabban fordul elő náluk, mint felnőtteknél. Utóbbi bűncselekménynél azonban a megszerzett értékek közel sem állnak arányban az áldozattal szemben alkalmazott erőszakkal: sokszor csupán egy doboz cigi miatt támadnak meg valakit. Az összbűncselekményeken belül nőtt a garázda tettek aránya. A fiatalkorúaknál ezeket általában iskolai vagy szórakozóhelyen történt konfliktusok előzik meg.

- Ennél a korosztálynál gyakran a sérettek magatartása is közrejátszik a történtekben. A diákok például manapság sokszor drága mobiltelefonnal, MP3 vagy MP4 készülékkel jelennek meg az iskolában, amelyeket büszkén mutogatnak. Természetesen a rosszabb anyagi körülmények között élő fiatalok is vágynak ezekre az eszközökre, s sokszor nem a törvényes utat választják a megszerzésükre - mondta a kapitány, aki szerint egy városszerte egységes iskolai házirend - amely korlátozza az ilyen tárgyak bevitelét az intézményekbe - hozhatna javulást.

A fiatalkorúakra jellemző a csoportos elkövetés, akár baráti körükkel (mondván, hogy „jó balhé”, amiben részt vesznek) vagy ismerős felnőttekkel, akik befolyásolják, felhasználják őket. Utóbbi esetet a Btk. külön bünteti, ám bizonyítása nem egyszerű.
Az elkövetővé válást segíti még a rossz anyagi helyzet és otthoni példa, a szülők iskolázatlansága és a munkanélküliség.
Rövid távú teendőként a városi közbiztonsági és bűnmegelőzési bizottság tartalommal való megtöltését, Az iskola rendőre program aktualizálását, a tanárok és rendőrök közös járőrözésének újra beindítását javasolta az egri kapitány, ugyanakkor felmerült a gyermekvédelmi törvény és a területen működő intézményrendszer átalakításának igénye is.

A fórumon részt vevő általános iskolai intézményvezetők alapvetően pozitív tapasztalatokról számoltak be Az iskola rendőre programmal kapcsolatban, ám többük részéről elhangzott, hogy szeretnék a programot kiterjeszteni. Bár a projekt az általános iskolákat célozza meg, a középfokú oktatási intézmények részéről is lenne igény hasonló együttműködésre. Velük egyelőre egyenként tud valamilyen hasonló tartalmú megállapodást kötni az Egri Rendőrkapitányság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!