Kék hírek, bulvár

2009.10.04. 07:05

Az országos rendőrfőkapitányt tervezi perelni az egri ügyvéd

Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitányt tervezi beperelni dr. Magyar Elemér egri ügyvéd és kisebbségi jogvédő egy televíziós szereplése miatt.

Sz. Z.

– Bencze úr a Napkelte idei szeptember 23-i műsorában több valótlan tényt állított ügyfeleimmel kapcsolatban, akiket ártatlanul gyanúsítottak a tavaly szeptember végi tarnabodi támadással összefüggésben több emberen elkövetett emberölés kísérletének bűntettével – közölte a jogász.

Dr. Magyar Elemér szerint az még csak a kisebb hiba volt, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vezetője azt mondta, a kommandósok két személyt tartóztattak le az ügyben, holott hármat. Az sem volt helytálló, amikor kijelentette, „valószínűleg vissza lesz vonva ellenük a gyanúsítás", hiszen akkor már több napja megszüntette velük szemben az eljárást a Pest Megyei Főügyészség.

– A leginkább kifogásolható állítás az volt – folytatta az ügyvéd –, hogy a roma gyanúsítottak nem működtek együtt a hatósággal, akkor hamarabb kiderült volna az ártatlanságuk, s nem kellett volna 11 hónapot előzetesben tölteniük. Hogyan kellett volna ugyan együttműködniük?! Talán be kellett volna ismerniük, ártatlanságuk ellenére, hogy mégis ők a tettesek?

A védő kifejtette, hogy védencei mindig vallomást tettek, amikor őket erre kérték, a szembesítéstől sem zárkóztak el. Háromszor is önként alávetették magukat hazugságvizsgálatnak, pedig ez nem kötelező. Még mobiltelefont is átadtak a rendőrségnek, mondván, hogy annak felvételén valószínűleg a valódi tettesek és autójuk látható, hozzátéve, hogy ugyan kitörlődött a fotó, de talán előhívható a memóriából.

– E-mailban és levélben kértem a főkapitány urat, hogy a Napkelte adásához hasonló nyilvánosság előtt jelentse ki: ügyfeleimmel kapcsolatban többszörösen is valótlanságokat mondott, s ezért kérjen elnézést a rendőrség nevében is, fejezze ki sajnálkozását. Erre eddig nem kaptam választ – hangoztatta dr. Magyar Elemér, aki – ha nem méltatják feleletre – azt tervezi, pert indít a főkapitány ellen. Kéri a bíróságtól a személyiségi jogsértés megállapítását, s kötelezze dr. Bencze Józsefet, hogy a tévé nyilvánossága előtt kövesse meg ügyfeleit a valótlan kijelentések miatt. Az ügyvéd szerint a főkapitányi nyilatkozat nemcsak azok jó hírnevét sértette, de alkalmas arra is, hogy a kártalanítási eljárásban – hiszen 11 hónapot voltak ártatlanul előzetesben – bárki minderre hivatkozhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!