Kék hírek, bulvár

2009.10.17. 08:32

Égető anyagi gondok a tűzoltóságoknál

Miután pénteken sem sikerült megállapodniuk a tűzoltó szakszervezeteknek és az illetékes minisztériumnak, így hétfőn a fővárosban tiltakoznak majd a lánglovagok a jövő évi költségvetés tervezetében szereplő elvonások ellen.

Lovász Anikó

A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete által alakított demonstrációs bizottság tagjai szerdán közölték: 2010-ben működésképtelenné válhatnak a tűzoltóságok, ugyanakkor a lakosság tűzvédelme sem lesz biztosított, ha megvalósul az 1,8 milliárdos elvonás. Mivel sem a több hónapos levélváltás, sem az egyeztetés nem vezetett eredményre, a lánglovagok ezért végső lehetőségként az utcára vonulnak. A tüntetésre mintegy kilencezer tűzoltót várnak.

Körképünkben annak jártunk utána, hogy a tervezett forráscsökkentés miként érinti a Heves megye tűzvédelmének ellátásáért felelős öt városi parancsnokságot.

A városi tűzoltóparancsnokságok 1995-ig állami szervezetként működtek. Ekkor lépett életbe az a törvény, amely önkormányzati finanszírozásba helyezte őket. Ekkoriban mintegy 86 és 14 százalék volt a személyi és a dologi kiadások aránya, mára ez módosult az utóbbiak kárára. Az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságnál például mindössze forrásaik 5,5 százalékát tudják dologi kiadásokra fordítani.

- Ebből fedezzük a laktanya fenntartását, a járművek karbantartását és az üzemanyagot, de az egyéb eszközeink pótlását is a szűkös forrásokból kell kigazdálkodnunk - sorolja a költségeket Mérai Péter tű. főhadnagy, sajtóreferens. - Hogy a források valóban mennyire szűkösek, azt az is mutatja, hogy július végére elfogytak, s azóta más területekről kell pénzt elvonnunk a dologi kiadások fedezéséhez. Így a tűzoltóság vállalkozási tevékenységéből próbálunk kompenzálni, de a jutalmakat is erre kellett fordítanunk, s ha a tervek megvalósulnak, jövőre akár a cafeteria-rendszer is megszűnhet Egerben.

Mint a gyöngyösi parancsnok, Tóth József tű. őrnagy mondja, a dologi kiadásokra már évek óta kevesebb pénz jut, mint amire szükség lenne.
– Ezek a kiadások jó ideje alulfinanszírozottak, s a helyzeten csak tovább ront az energiaárak és az üzemeltetési költségek emelkedése. Jelentős probléma előteremteni például azt a félmillió forintot, amibe egy szivattyú javítása, vagy egy szerkocsi kerekeinek lecserélése kerül. Ha a jövő évi költségvetést így elfogadják, minderre még nyolc százalékkal kevesebb forrás jut majd. A hiányzó összeget a bérjellegű kiadások területéről csoportosítjuk át, amelynek a Cafeteria-rendszer és a jutalmak látják kárát.

Gyöngyösre anno hazánkban az elsők között érkeztek meg a modern Mercedes fecskendők, amelyek azóta már megértek a cserére, s ha elromlanak, csak egy régi IFA típusúval tudják őket helyettesíteni. Gondot jelentenek a laktanya paraméterei is: hazánk egyik legszebb tűzoltóépülete meglehetősen szűkös, s a modern felszerelések tárolásához sem megfelelő.

– A tervezet alapján Hatvanban ötszázalékos csökkenéssel számolhatunk jövőre, ám esetünkben ez is sok – mondja a városi tűzoltóság parancsnoka, Zólyomi Géza tű. alezredes. – Hét különleges szerünk van, amelyeknek előre nem tervezhető javítása tetemes költséggel jár, csakúgy, mint a műszaki mentéseknél használt eszközeink éves felülvizsgálata. Ezenfelül az is kiszámíthatatlan, hogy a rendelkezésünkre álló összegből hány vonulás költségét kell fedeznünk. Volt már olyan esztendő, amikor 560, de olyan is, amikor 738 esetben kellett beavatkozunk.

A járművek Hevesen is problémát jelentenek.
– A gépparkunk meglehetősen elöregedett. Személyautó esetében sem fiatal már a tízéves, nemhogy tűzoltó járműveknél – ecseteli a hevesiek legégetőbb problémáját a megbízott parancsnok, Varga Sándor tű. őrnagy. – A legfiatalabb szerünk egy tizenegy éves Mercedes fecskendő. Ha ezt javítani kell, akkor IFA gépjárműfecskendővel pótoljuk. Az IFA fecskendők azonban már bőven húsz év felett járnak. Mindent megteszünk a karbantartásuk érdekében. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy ma már szinte lehetetlen az öreg, az NDK-ban gyártott tűzoltástechnikai eszközök javításához alkatrészt szerezni. A kor a patinás technika felett eljárt. A felgyorsult világunk megköveteli a nagy teljesítményű és hatékonyságú gépek alkalmazását a tűzoltás és a műszaki mentések terén is.

Heves megye néhány településének (Füzesabony, Dormánd, Mezőtárkány, Szihalom) tűzvédelméről a mezőkövesdi tűzoltóság gondoskodik.
– Arra esküdtünk fel, hogy megvédjük a polgárokat és anyagi javaikat, de az elvonások miatt éppen ezt nem tudnánk megvalósítani – mondta Koroknai Péter tű. alezredes, parancsnok. – Jövőre hárommillióval kapnánk kevesebbet, ez tízszázalékos csökkenést jelentene. Ilyen rossz még soha nem volt a helyzet. A hiányzó összeget a bérjellegű kiadásokra szánt tételekből tudjuk átcsoportosítani, hiszen amit lehetett, azt már racionalizáltuk.

A hétfői tüntetésen az egriek, a gyöngyösiek és a mezőkövesdiek már biztosan ott lesznek, a hatvaniak a jelenleg zajló átfogó ellenőrzés miatt nagy számban nem tudnak részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!