Kék hírek, bulvár

2009.10.07. 03:49

Fulladjon meg a horgász? - Nincs pénz, nincs mentés

A működéséhez szükséges pénzek teljes elapadása miatt lehúzta a rolót a Tisza-tavi Vízi Mentő Egyesület. A tavon egyre nagyobb számban megjelenő horgászok fokozott veszélyeknek vannak kitéve.

HEOL

 A vízimentők megpróbálnak támogatást szerezni a továbbműködéshez, de egyelőre kiszálltak a vízi mentésekből. A hírt az egyesület vezetője, Tóth-Fekete Zsolt közölte velünk. Pedig a közelmúltban még bizakodásuknak adtak hangot, hiszen sikeres szezont zártak a nyáron. Hatvannyolc embert mentettek ki a Tisza-tavon, mindegyiküket élve. Emellett rengeteg tervvel vágtak neki az év hátralevő részének, amiből úgy tűnik, semmi sem valósul meg.

– Sajnos nincs pénzünk a további működésre – mondta el Tóth-Fekete Zsolt. – Mivel elapadtak az eddigi forrásaink, vasárnaptól már nem végzünk mentéseket, az eszközöket ki is vettük a vízből. Az óriási vízfelületet a vízi rendőrök egyedül tartják majd szemmel. Úgy érzem, az elmúlt években letettünk valamit az asztalra, nem így kellene, hogy véget érjen a történet.

- A mentésekre, az eszközök karbantartására éves szinten több tízmillió forintot költöttünk. Szeretnénk tovább működni, ennek érdekében felkeresem az illetékes minisztériumot, hátha kapnánk egy kis támogatást. Hogyan kerültünk ilyen helyzetbe? Sem az állam, sem a működési területünkön működő önkormányzatok nem támogatnak. Vízi mentőink karitatív munkát végeztek, azaz ingyen dolgoztak, amire szinte az összes szabadidejüket feláldozták. Az anyagi hátterünket a barátok, ismerősök cégei biztosították adományaikkal, ám – nagy részben a válság hatásaként – több támogatást ők sem tudnak nyújtani.

Tóth-Fekete Zsolt hozzátette, a Tisza-tó a Balaton után a második legnagyobb vízterület, ahol rengeteg ember fordul meg. Már elkezdődött a horgászszezon, ilyenkor is szükség lenne a fokozott jelenlétükre. Számukra a legfontosabb az életmentés, de most hiába érkezik be hozzájuk jelzés, ki sem tudnak mozdulni, így gyakorlatilag fokozott veszélyben vannak az emberek a víz közelében.

– A Tisza-tavi mentést Heves megyében is nagyon érzékenyen fogja érinteni az egyesület kiválása, hiszen sokat segítettek nekünk a mindennapi munkában. Most, hogy lehűl az idő, a horgászok veszik birtokukba a tavat, azaz több csónak jelenik majd meg a vízen, s fokozottabb veszélynek lesznek emiatt kitéve a pecások. Állományunk így is maximálisan igénybe van véve, s az egység fölszerelése, járőrözése is sok pénzbe kerül – fejtette ki Busi László, a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

– Lobbizunk majd azért, hogy támogatást kapjanak, hiszen a vízi mentő egyesületekkel együttműködési megállapodást kötöttünk korábban. Anyagilag sajnos mi nem tudunk hozzájárulni a működésükhöz, így annyian próbálunk ügyelni majd a biztonságra, amennyien vagyunk – tette hozzá a rendőri vezető. Míg az önkéntes vízi mentők hatvannyolc esetben mentettek ki embert a tóból, addig a hivatásosoknak 57 élve mentésük volt. Ezenkívül számos esetben kellett kikísérniük elsodródott járműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!