Kék hírek, bulvár

2009.10.21. 05:46

Hegymászóhalál: a Himalája nem az Astoria

Ismeretes, hogy a Himalája 8156 méter magas Manaslu-csúcsának májusi megmászásakor meghalt hegymászó családja pert indított az expedíció tagjai ellen.

Kovács János

Az elhunyt Szabó Levente családja feljelentést tett az ügyészségen, a segítség elmulasztásával, gondatlansággal és hamis tanúzással vádolva az expedíció hazatért tagjait. A miskolci kórház baleseti sebészeként dolgozó alpinista egyben a csapat orvosa is volt.

Az expedíció vezetője, a Mezőszemerén elő Kollár Lajos - aki a "Magyarok a világ nyolcezresein" expedíciólánc egyik alapítójaként számos eredményes túrát vezetett a Himalájába - határozottan visszautasítja a hozzátartozók vádjait. A világ legmagasabb hegyein ugyanis nem hétköznapi körülmények uralkodnak. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az expedíció egyik mászásakor fennt a hegyen
[/caption]

Szabó Levente családja most - fél évvel a történtek után - feljelentést tett az ügyészségi nyomozóhivalnál azt követően, hogy az ügyet intéző magyar konzul jelezte, a nepáli hatóságok úgy értesültek az expedíciótól, hogy Szabó Levente eltűnt, nem pedig elhunyt. Ezért hamis tanúzással, sőt a segítségnyújtás elmulasztásával vádolják az expedíció tagjait, amiért például nem értesítették a hegyimentőket sem.

Azt Kollár Lajos már a hazaérkezésük után a Heves Megyei Hírlapnak adott interjújában is elmondta, hogy a Himalájában semmilyen olyan mentőszolgálat nincs, amire támaszkodhattak volna. Másfelől pedig abban a magasságban csak kivételes szerencsével lehet megmenteni a sérült hegymászót. Egy magatehetetlen vagy élettelen test mozgatása lehetetlen a segítségére sietők életének kockáztatása nélkül.

Kollár Lajos most azt is hozzátette: egyre nagyobb értetlenséggel figyeli a fejleményeket.
- Felfoghatatlan, hogy ennek a sajnálatos balesetnek az ügye hogyan juthatott idáig. Mi motiválja a családot és annak jogi képviselőjét, hogy egyre nagyobb zavart okozzanak a nyilvánvalóan ostoba feltételezésekkel, lassacskán kimerítve ezzel a hitelrontás, a rágalmazás fogalmát? Mindezt hegymászó-szakmai és Himalája-expedíciós technikai felkészültség nélkül.

Pedig az alapvető információkhoz nagyon egyszerűen hozzá lehet férni. Erre fel is hívtuk a család figyelmét, személyes látogatásunkkor, mert az első pillanattól kezdve szembesültünk a durva rágalmakkal, melyek egy része az expedíció honlapján a mai napig is látható. Pedig a vádakra a nyilvánosság előtt pontos válaszokat adtunk. Most pedig hol egy kis hamis tanúzás, cserbenhagyás, hol egy kis mentőcsapatok értesítésének elmulasztása jön elő.

Mintha az Astoriánál történt volna a baleset déli verőfényben, ahol csak csettint az ember és jön a szolgálat szóvivőstül! Az expedíció vezetője mindehhez hozzátette: valóban fontos a hivatalos örökösödési eljáráshoz is a halotti bizonyítvány megszerzése, s értesülése szerint ez meg is lesz. Furcsa, hogy az ő tanúvallomásuk nélkül. De örülnek a pozitív fejleményeknek.

Mi történt azon a napon?

Erőss Zoltnak és Barna Dánielnek is sikerült feljutnia a csúcsra. A fáradt Szabó Levente viszont visszafordult: mély hóban kicsúszott és eltűnt a meredek letörések mögött. A délutáni szürkületben és hóesésben esély sem volt rátalálni. Másnap reggel a pár órás jobb időt kihasználva az ereszkedő társak 6800 méternél megláttak egy behavazott alakot: Levente már nem élt. Ebből a magasságból nem lehetett levinni a holttestet. Sírt ástak, elhelyezték mellette a magyar zászlót, és az egyre erősödő monszunban elhagyták az alaptábort.

Ezzel az egész hisztériakeltés teljesen okafogyottá válik. Egyáltalán nem mindegy, hogy valaki eltűnt-e, vagy elhunyt - Egyértelmű, hogy a nepáli jelentésünk - tanácsolt megváltoztatása - pont a család érdekében történt! - mondja Kollár Lajos

Tudniillik: ha a megtalált holttestet nem hozzuk le a hegyről és nem adjuk át a helyi - a több száz kilométerre lévő katmandui - halottkémnek, akkor hulladéknak nyilvánítják és semmilyen iratot nem kapunk. Ha viszont úgymond nem találjuk meg a testet, akkor a baleset speciális körülményeit figyelembe véve eltűnési nyilatkozatot állítanak ki és a hazai eljárásban, szintén a körülmények figyelembevételével a tanúvallomásunk és bizonyítékaink felsorolásával a halotti okirat beszerezhető, fél éven belül.

A családnak joga van megtudni, mi történt Leventével. Ezért értesítettük őket az eset másnapján barátunk által. Ezért is tártuk elő a felvételeket az eltemetésről és egy végtisztesség megadásáról, mert onnan lehozni semmiképpen sem tudtuk volna. Ha a halotti anyakönyv miatt van az egész, akkor miért nem kérték a felajánlott segítségünket az itthoni eljárás lefolytatásához?

Az "igazság és tisztánlátás" helyett mi a cél? Vádaskodással lejáratni egy világszerte elismert és eredményes, magyar expedíciós láncolatot, melynek hosszú pályafutása során idáig egyetlen baleset sem történt - fogalmaz. - A hegymászás talán az egyetlen olyan sport, ahol nem az ellenfelet kell legyőzni! Legfeljebb magunkat. Nincs ellenfél. Nagyon reális viszonyok vannak. Ezt a józan gondolkodást reméljük a hazai jogszolgáltatástól is ebben az ügyben - tette hozzá.

Az expedíció egyik mászásakor fennt a hegyen -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!