Kék hírek, bulvár

2009.10.13. 05:59

Lassan természetes: késsel támadt a bilincselő rendőrre

Felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetésével vádolják ifj. R. János tarnaszentmiklósi lakost.

Sz. Z.

Elszaporodtak a hivatalos személyeket ért támadások Heves megye déli részében. Ezt példázza az az eset is, amelyben ifj. R. János 18 esztendős tarnaszentmiklósi lakos ellen emeltek vádat. Amint arról dr. Hajdú Tamás, az Egri Nyomozó Ügyészség (ENYÜ) munkáját irányító vezető ügyész tájékoztatott, a bűncselekmény még tavaly, július utolsó előtti napján történt.

Este tíz perccel 10 óra előtt a Hevesi Rendőrkapitányság járőrei jelentek meg Tarnaszentmiklóson a Hevesi utcában egy lakás előtt, hogy az ott lakó fiatalembert a kapitányságra gyanúsítotti kihallgatása végett előállítsák. A háromtagú járőrcsapatot egy polgárőr is elkísérte. A vádindítvány szerint a lakásba két rendőr ment be, s azonnal közölték, miért jöttek. A bent tartózkodó ifjúnak és édesanyjának ez nem igazán tetszett, s ordítozni kezdtek.

A zsaruk figyelmeztették ifj. R.-t, ha nem megy velük önként, akkor megbilincselik. A vádlott ekkor el akarta hagyni a konyhát, ahol éppen volt. Az egyik bűnüldöző megragadta a bal karját, hogy megbilincselje őt. A fiú meglökte a mellkasánál a rendőrt, s kitépte magát a fogásból. Hátrált, majd megragadta az asztalon meglátott, több mint 10 centis pengéjű kést.

Felugrott az asztal mögötti kanapéra, s azt kiabálta, hogy ,,nem visznek engem innen sehová”. A késsel kaszáló mozdulatokat tett a rendőrök felé. Ezután a vádirat szerint a rendőr főtörzsőrmester és törzsőrmester szolgálati fegyverüket tűzkész állapotba hozták, s felszólították R.-t, hogy tegye le a szúró-vágó szerszámot. Ez azonban hiábavalónak bizonyult.

Ekkor a terhelthez közelebb – másfél méterre – álló hatósági közeg egy 30 centiméteres rúd-elemlámpával kiverte a tiltakozó ifjú kezéből a kést, gyors mozdulattal a lőfegyverét a tokjába helyezte, a lámpáját a földre dobta, s a fiatalt lerántotta a padlóra. Ott a társával közösen megbilincselték az intézkedésnek ellenállót, akit a járőrautóhoz vezettek, majd beszállították a Hevesi Rendőrkapitányságra.

Akár öt évet is kaphat a szembeszegülő

A Büntető Törvénykönyv megfelelő rendelkezése szerint az követi el a vádbeli bűntettet, aki hazai vagy külföldi hivatalos személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, intézkedésre kényszerít, eljárása alatt, illetőleg amiatt őt bántalmazza. A büntetése alapesetben három, míg ha felfegyverkezve valósítja meg a bűntényt, akkor öt évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Ifj. R. Jánost felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetésével vádolják. Dr. Hajdú Tamás azt is elmondta, hogy az ügy azért is érdemel közfigyelmet, mivel Heves megyében, s különösen Dél-Hevesben igencsak elszaporodtak az utóbbi időben az ilyenfajta bűntények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!