Kék hírek, bulvár

2009.10.13. 04:57

Ötödikben már késő - a tinik egymástól tudják, mire jó az ágy

A tinédzserek kortársaiktól kérnek tanácsot. Kevesen osztják meg legbensőbb titkaikat otthon, a szülőkkel. Ugyanakkor egyre több az abortusz.

HEOL

Tóthné Juhász Magdolna ifjúsági védőnő több egri iskolában tart órákat a diákoknak. Azt mondja, valóban korábban érnek a gyerekek. Ezért az egészségügyi és szexuális nevelésüket, amelynek folyamatosnak kell lennie, nem elég az ötödik osztályban elkezdeni. Ugyanis ilyenkor már késő.

 

Ötödikben a lányok közül többen már túl vannak az első menstruáción. S amikor a védőnő megkérdezi tőlük, kitől kaptak ez irányú tájékoztatást, elenyészően kevesen válaszolják azt, hogy az édesanyjuktól. A foglalkozásokon külön csoportban ülnek a fiúk és a lányok. Minél kevesebben ülnek az órán, annál inkább megnyílnak, merik feltenni a kérdéseiket.

Előzetesen kapnak egy kis könyvet, amely a testi felépítésükről, a rájuk váró biológiai és lelki változásokról szól. A tinédzserek szívesen elolvassák ezt, mert érdekli őket a téma. Aztán a következő találkozón elmondhatják észrevételeiket, aggályaikat. A védőnő megjegyezte, sokan csak az óra után, négyszemközt mernek rátérni személyes problémáikra. Hetedik osztályban beszélgetnek az udvarlásról, arról, hogy mit várnak el a lányok a fiúktól és viszont.

A 9. évfolyamban kerül terítékre a fogamzásgátlás. Nemrégiben készült egy felmérés. Ez azt igazolta, hogy átlagosan 16 éves korukban veszítik el a szüzességüket a lányok. Persze vannak szélsőségek, de nem gyakori, hogy nyolcadikban kezdenék a szexet. Amióta létezik az internet, nincs gond a fiatalok fogamzásgátlási ismereteivel, jegyezte meg Tóthné Juhász Magdolna. De arról sajnos nincs meggyőződve, hogy a fiatalok használják-e az óvszert.

Különösen a bulikon, amikor előkerül az alkohol, és olykor sajnos a kábítószer is. Azok a gyerekek, akik beszélhetnek a szüleikkel, azokban nagyobb a felelősségvállalás. Körükben ritkábban fordul elő, hogy a buliban elveszítsék az eszüket. Az egészségügyi szakember hangsúlyozza: a családok mindinkább az iskolára hárítják a felvilágosítást. Nem beszélgetnek a szülők a gyerekeikkel. 

Dr. Hernádi László, az egri Markhot Ferenc Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának főorvosa az évek óta egyre emelkedő abortuszok számának függvényében arra figyelmeztet, hogy a felvilágosító előadásokra egyre nagyobb szükség van. Üdvözlendőnek tartja, hogy a védőnők felkarolják ezt a témát.

A témával a Heves Megyei Hírlap foglalkozik mai számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!