Kék hírek, bulvár

2009.10.12. 12:13

Több mint egymillió forint bírság teherautósokra

Három napon át, napi nyolc órában ellenőrizték a tehergépjárműveket és azok vezetőit egy európai közlekedésbiztonsági akció során.

HEOL

A múlt héten végrehajtott akció során Heves megyében 411 belföldi és 30 külföldi teherautót ellenőriztek a rendőrök, a munkájukat segítő polgárőrök pedig további 1850 járművet vizsgáltak meg az üzemeltetésükben lévő rendszámfelismerő rendszer segítségével. Ez idő alatt 78 magyar és 14 külföldi sofőr követett el szabályszegést. Bár az akció célja elsődlegesen a tehergépjárművek közúti közlekedésének ellenőrzése volt, a közúti szabályok megsértését észlelő rendőrök más járművek vezetőivel szemben is felléptek.

Mint arról Meggyesfalvi Tamás r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerkesztőségünket tájékoztatta, a három nap során 215 sofőrrel szemben 1 millió 54 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki. Szabálysértési eljárás 63, míg közigazgatási eljárás (a sebesség túllépése miatt) 154 esetben indult. A vezetési és pihenőidőre, a tachográfra, a túlsúlyra vonatkozó előírások és az ADR szabályok megsértése miatt 31 alkalommal kezdeményeztek közigazgatási eljárást.

A rendőrök egészen extrém esetekkel is találkoztak az akció során. Volt olyan teherautó, amely engedély nélkül és 43,4 százalékos túlysúllyal szállított veszélyes anyagot, de akadt olyan túlméretes jármű is, amely hatósági jelzés, forgalmi és útvonalengedély nélkül közlekedett. Ezen tehergépkocsik üzembentartói jelentős mértékű közigazgatási bírságra számíthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!