Kék hírek, bulvár

2009.10.29. 19:50

Tűz a hetediken: az erkélyről kellett kimenteni a lakókat

Konyhai tüzet szimuláltak az egri Hell Miksa úton, egy nyolcemeletes lakóépületben a városi lánglovagok, akik az éjszakai körülmények között való mentést gyakorolták sötétedés után.

Lovász Anikó

Mi történik itt? - kérdezgette egymást pár járókelő a Hell Miksa úton, ahová este öt óra után hat tűzoltó autóval érkeztek meg a városi lánglovagok. Szerencsére nem volt valódi veszélyhelyzet, csupán a kötelezően előírt ellenőrző gyakorlatukat hajtották végre az emeletes házaknál a tűzoltók.

A feltételezés szerint az egyik hetedik emeleti lakás konyhájában csaptak fel a lángok, a menekülő lakók egy része pedig a poroló erkélyen ragadt. A feladat az ők, illetve a többi lakó kimentése volt, s természetesen a tűz megfékezése. A lángok egyre terjedtek, így a tűzoltók újabb egységei érkeztek meg a helyszínre. Az egri hivatásosok három fecskendővel, egy vízszállítóval, egy műszaki mentővel és egy kosaras szerrel végezték el a gyakorlatot. A szituáció miatt más városokból is segítséget kellett kérni - ezúttal csak feltételesen. A tűzoltók sikeresen elvégezték a mentést, s mindenkit - köztük az egyik sérült lakót imitáló parancsnokukat is - épségben kihoztak.

Az akció során a füstöt kék, a lángokat pedig piros zászlókkal jelezték, s a gyakorlatról előre értesített lakókat sem telepítették ki. A szimulációnak különös apropót adtak a közelmúltban történt paneltüzek, mint a miskolci tragédia is. Az ilyen jellegű épületek számos problémát felvetnek, amelyek nehezítik a mentést. Így a lánglovagoknak gyakran kell azzal szembesülniük, hogy a menekülő útvonalak el vannak torlaszolva, éghető anyagok vannak felhalmozva, vagy éppen egy felszerelt rács zárja el az utat.

Nem egyszerű a Hell Miksa úti nyolcemeleteshez hasonló középmagas épületek megközelítése sem. A régebben felhúzott lakóépületekhez gyakran nehezen férnek hozzá a tűzoltók, mivel nincs elegendő hely, vagy éppen parkoló autók, vagy - mint a mostani esetben is - fák akadályozzák a megközelítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!