Kék hírek, bulvár

2009.10.14. 10:55

Világháborús gránát zavarta meg az iskola életét

Egy második világháborús német repeszromboló gránátot fordított ki kedden kora délután egy munkagép a szilvásváradi általános iskola udvarán.

N. Z. - L. A.

Miután fél kettő körül bejelentést kaptak az esetről, a rendőrség kiürítette az intézményt, majd értesítették a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóaljának ügyeletes egységét.
- A munkagép egy második világháborús német repeszromboló gránátot fordított ki a földből. A gránátot kilőtték, ám valamilyen oknál fogva nem robbant fel. A folyamat elindult, de a gyújtószerkezet nem működött megfelelően - magyarázta Fazekas Judit zászlós, a helyszínre kiérkező járőr parancsnoka. A gránát szállítható állapotban volt, így egy közeli homokbányába vitték és ott semmisítették meg.

Az általános iskolában épp akkor volt az ebédeltetés 13 óra és 13.30 között, amikor a közhasznú munkások, kint az udvaron ráleltek a II. világháborús robbanó szerkezetre – tudtuk meg Kis Pap Zoltán igazgatótól. Mint ismeretes, az intézmény felújítása, bővítése a napokban fejeződött be, holnap lesz az átadó ünnepség. Tegnap már csak a földmunka volt hátra. Az egyik földkupacot – amit korábban markológép termelt ki – terítették el a munkások. Amikor megpillantották a lőszert, azonnal szóltak az igazgatónak, aki értesítette a polgármestert és riasztotta a rendőrséget.

Gyorsan és titokban kellett intézkedniük, hogy ne keltsenek riadalmat a gyerekekben, ugyanakkor ne ébresszék fel a kisdiákok érdeklődését sem a robbanó szerkezet iránt. Ezért csak annyit árultak el nekik, hogy befejeződött a tanítás, elmarad a napközi és a tanulószoba. Voltak persze, akik kíváncsiskodtak, hogy miért, de a tantestület hallgatott a valós indokról.
A szomszédos településekről bejáró tanulókat azonnal hazaszállították az iskolabusszal.

A témával a Heves Megyei Hírlap csütörtöki száma részletesen is foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!