Kék hírek, bulvár

2009.11.14. 04:05

Tizenegy ikont loptak el a Rác-templomból - Képekkel

Tizenegy ikont, ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket vittek el a betörők az egri Rác-templomból.

HEOL

Bár a csütörtökre virradóan történtek kapcsán a rendőrség bővebb tájékoztatást ígért, csak egy szűkszavú közlemény érkezett Soltész Bálint r. századostól, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Itt jutottak be a tolvajok, mutatja a gondnok Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Eszerint csütörtökön, „a kora reggeli órákban érkezett a bejelentés a rendőrségre, miszerint ismeretlen tettes behatolt az egri Szt. Miklós Görögkeleti Szerb templomba (Rác-templom) és onnan vallási kegytárgyakat tulajdonított el. A lefolytatott helyszíni szemle során rögzített adatok elemzése, valamint az eltulajdonított tárgyak értékének megállapítása – szakértők bevonásával – folyamatban van.” 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kutnyákné Patocskai Margit gondnok szomorúan mutatja az eltűnt értékek hűlt helyét Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

A templom gondnokától, Kutnyákné Patocskai Margittól a helyszínen megtudtuk: hátulról érkezhettek a tettesek, a volt parókiát és a templomot összekötő lépcsősort használták. Minden bizonnyal jó előre felmérték a terepet, hiszen a riasztócsengő nem szólalt meg. A templom zárjaival hiába próbálkoztak, végül a szegőlécet leemelve a bejárati faajtó alsó részét bontották meg és ekként jutottak be az épületbe. Tizenegy ikont vittek magukkal, továbbá ezüst kegytárgyakat, értékes misekönyveket.

[caption id="" align="alignleft" width="286"] Elszomorító a kifosztott templom látványa Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Láthatóan tudták, mit keresnek, hiszen számos más értékhez, a többi ikonhoz hozzá sem nyúltak, még a perselyben lévő pénzt is ott hagyták. Az ellopott holmit feltehetően külföldön tudják értékesíteni, az sem kizárt, hogy megrendelésre dolgoztak. Körülbelül húszmillió forintot érhet mindaz, amit magukkal vittek. Valószínűleg több tolvajról lehet szó, hiszen egy-egy ikon önmagában is tekintélyes súlyú, akár öt kilogramm is lehet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!