Kék hírek, bulvár

2009.11.25. 16:02

Vetkőztetés volt, nemi erőszak nem az általános iskolában

Nem csak molesztálták, meg is erőszakolták az egerbaktai általános iskola egyik diákját - írja az egyik hazai bulvárlap. Ennek azonban több minden is ellentmond.

HEOL

A bulvárlap az egyik helyi lakosra hivatkozva közölt újabb részleteket az egerbaktai általános iskolában múlt héten történt molesztálással és bántalmazással kapcsolatban. Mint írják, a diáklányt hatan támadták meg, s egyikük egy seprűvel meg is erőszakolta az áldozatot. Az már egy másik hazai lapban olvasható, hogy a bántalmazásról készült mobiltelefonos videón a diáklányt ütlegelik, haját rángatják és a ruháját tépkedik. A felvételt már az ügyön dolgozó nyomozók is látták.

A felrebbenő hírekről értesülve forrásaink cáfolták, hogy a kislányt megerőszakolták volna. Úgy tudjuk, az áldozat felsőtestéről ugyan levették a ruhákat, simogatták és szóban fenyegették, de meg nem erőszakolták. A kislányt lelkileg nagyon megviselték a történtek, de a lakóotthonban élő többi gyerekre is nyomasztóan hatottak az események, a rendőrség állandó jelenléte, a sajtó kiemelt érdeklődése az ügy iránt. A bántalmazott gyermek azóta új iskolában tanul, ám oda mindig egy felnőtt kíséri el, hogy biztonságban érezze magát.

A kislány megerőszakolását cáfolja az is, hogy a rendőrség szemérem elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, nem pedig erőszakos közösülés miatt. A két bűncselekmény közötti különbség az elkövetési magatartásban nyilvánul meg. Így míg az utóbbinál a támadó célja egyértelműen az áldozattal való közösülés, addig a szemérem elleni erőszaknál fajtalanságra vagy annak eltűrésére kényszerítik a sértettet, vagy védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen állapotát használják fel a bűncselekmény elkövetésénél. A Büntető Törvénykönyv értelmező rendelkezései szerint "fajtalanság a közösülés kivételével minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére vagy kielégítésére szolgál".

Egy általunk megkérdezett szakértő szerint az eset kapcsán felvethető az iskola felelőssége, amelyet az intézmény megpróbálhat kisebbíteni - utalt a szakember az igazgató tegnapi kijelentésére. A bántalmazók - akik maguk is gyermekkorúak – bizonyára olyan speciális környezetből jöttek, ahol más normák érvényesülnek. Éppen ezért az iskoláknak fokozott figyelmet kell fordítania rájuk: külön program során foglalkozni ezzekkel a tanulókkal, s komolyan venni az intő jeleket, hiszen valószínűleg a pénteken történteknek is voltak előzményei.

Az üggyel kapcsolatban az iskola igazgatóját is kerestük, ám ma ő érdeklődésünkre annyit felelt, hogy az intézményben tanuló diákok és kollégái személyiségi jogainak védelmében nem kíván nyilatkozni az esetről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!