Kék hírek, bulvár

2010.01.18. 14:06

Megbuherált mérőórák: négymilliárdos kár a Tigáznál

Van, aki csak a saját mérőóráján igazít házilag, de akadnak olyanok is, akik szinte vállalkozásként végzik ezt a „feladatot”. Egy ilyen társaságot buktattak le a rendőrök.

Lovász Anikó

- A szabálytalan gázvételezők, mérőóra-manipulálók évente mintegy 4 milliárd forintos kárt okoznak a Tigáznak. Ez a 32 milliárd forintos éves bevételünk több mint tíz százaléka - ismertette a megdöbbentő adatot Soós Gábor, a Tigáz DSO ügyvezetője a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Az igazgató hozzátette: a 4 milliárdos összeghez társul még további költségként az ellenőrző csoport működtetése, a mérőeszközök fejlesztése, s ennek egy része bizony a tisztességesen fizető fogyasztókra száll vissza.

Mindez annak kapcsán hangzott el Egerben, hogy a napokban egy, a hevesi megyeszékhelyen, illetve annak környékén tevékenykedő, gáz- és villanyórák manipulálására szakosodott csoport bukott le.
- A társaság tevékenységéről egy bejelentésben értesítettek bennünket. Ellenőriztük a bejelentés tartalmát, az abban említett személyeket, s hamarosan tetten is értük a csoport két tagját, amint éppen egy gázórát manipuláltak Eger környékén, megváltoztatva annak mérőszerkezetét - számolt be a történtekről dr. Sasi Csaba r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

A rendőrök a csapat további két tagját is előállították, s őket is gyanúsítottként hallgatták ki. Mint arra fény derült, ketten a megrendelőket "hajtották fel", a másik két férfi pedig a mérőórák megváltoztatását végezte. Ketten már előzetes letartóztatásban várják a további fejleményeket, míg egy társuk háziőrizetben van. Az egri, illetve Eger környéki férfiak ellen lopás miatt indult eljárás. A csoport az ügy jelenlegi állása szerint húsz gázóra és 5-6 villanyóra különféle módszerekkel kivitelezett manipulálásával gyanúsítható, ám az esetek száma napról-napra nő. Emiatt a pontos kárérték meghatározása is későbbre várható, most mintegy kétmillió forintos veszteségről lehet beszélni.

Mint elhangzott, a gyanúsítottak vélhetően nem csak Heves megyében ténykedtek. A lebukáskor a főcsapot sem zárták el, így szakértő vizsgálja, hogy felmerül-e a közveszély okozás gyanúja is. A továbbiakban a „szolgáltatással” élő ügyfelek is kihallgatásra számíthatnak.

Dr. Lóczi Zsolt r. alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az elhangzottakhoz hozzátette: az energiahordozók esetében sokan úgy gondolják, hogy bocsánatos bűnnek számít a mérőberendezések megbarkácsolása, vagy a szabálytalan vételezés, ám itt ugyanúgy lopásról van szó, mint más tárgyak esetében.

- Látni kell, hogy az egri esetben profikkal van dolgunk. A Tigáz ügyfeleinek mindössze három százaléka próbálkozik hasonlóval, ám ez is évente mintegy 30 ezer ügyet jelent - ecsetelte Győrösi Pál, a Tigáz sajtószóvivője. A szolgáltató saját ellenőrzési csoporttal próbálja felderíteni ezeket az eseteket. Munkatársaik mintegy tíz százaléka, száz szakember foglalkozik ezzel. A megyei rendőr-főkapitányságokkal való jó együttműködésnek köszönhetően az egyenruhásoktól is érkeznek ilyen jelzések. S akadnak olyan cégek is, akiknek ez csupán az egyik tevékenységük, ám működésük miatt már eleve a rendőrség látókörébe kerültek.

A szóvivő többször kiemelte, hogy a tilosban járók számára nagy a lebukás kockázata. Bár mindig vannak újító szelleműek, a szolgáltató már ismeri a trükkök nagy részét, s dolgoznak azok kivédésén. Olyan mérőberendezéseket fejlesztenek ki, amelyek ellenállnak a külső behatásoknak, illetve egy matrica felhelyezésével biztosítják majd azt, hogy a manipulációnak jól látható nyoma maradjon.

A szolgáltatást igénybe vevőknek is rizikós azzal kísérletezni, hogy saját kezűleg csökkentsenek pár ezer forinttal a számla összegén, hiszen akár baleset, gázrobbanás vagy szén-monoxid mérgezés is lehet a beavatkozás eredménye, de a helyzetet még félmillió forintos bírság is súlyosbíthatja. Elrettentő példaként a Győrösi Pál több fotót ismutatott. Egyiken például egy kerti slag beépítésével próbálta meg elkerülni a fogyasztó a mérőórát. Egerben és térségében egyébként a napokban megnő majd a szúrópróba-szerű ellenőrzések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!