Kék hírek, bulvár

2010.03.10. 13:30

Fejlesztés helyett benzinre költhetnek a tűzoltók

Változatlan feladatszám mellett csökkenő források, s növekvő kiadások. Nem néz könnyű év elé az egri tűzoltóság.

L. A.

Anyagi szempontból nehéz év elé néz az egri tűzoltóság - hangzott el a szerdán megtartott évértékelő állománygyűlésen, ahol az idei kilátásokról is szó esett. Mint azt Csontos Ambrus tű. mk. ezredes, az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka elmondta: 2010-ben 20 millió forinttal kevesebb forrásból gazdálkodhatnak. Ezt tetézi még az üzemanyag-árak emelkedése, illetve az, hogy ettől az évtől kötelezően be kellett vezetni a cafetéria-rendszert, ami további 10 millió forintos kiadást jelent. Így 30 millió forintos mínusszal kell szembenézniük az idén a megyeszékhelyi lánglovagoknak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A 20 éves magasból mentő szer helyett idén érkezhet meg az új jármű. Fotó: Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság
[/caption]

- A számok alapján látható, hogy túl sok fejlesztés nem lesz az idén, s valószínűleg az ilyen célokra fordítható saját bevételeinket is a működési költségek emésztik majd fel - értékelt a parancsnok. Várhatóan 2010-ben átvehetik a tűzoltók az új magasból mentő szerüket, amivel a jó húsz évet megélt járművüket válthatnák ki. Mikor erre három év előtt pályáztak, 160 millió forintba került a szer, most azonban - az euró árfolyamának ingadozása miatt - már 220 millióra rúg ez az összeg. A nélkülözhetetlen jármű beszerzéséhez az önkormányzat igyekszik majd előteremteni az önrészt.

Az idén várható negatív változások mellett azonban több tavalyi pozitívumról is beszámolt a parancsnok. 2009-ben mintegy 20 millió forint értékben kaptak védőfelszereléseket az egri tűzoltók, s a héten még további egymillió forint értékben vehetnek át légzőkészülékeket, illetve védőkesztyűket. Tavaly 20 millió forint saját bevételük is volt: ebből finanszírozták a laktanya felújítását, a szertárkapuk részleges cseréjét, illetve egy napkollektor felszerelését.

Csontos Ambrus szólt arról is, hogy az utóbbi időben a személyi állomány kétharmada kicserélődött, s sok a fiatal náluk. A rutin megszerzése időbe telik, ám hogy ezt segítsék, a kötelező oktatásokon felül is szerveztek képzéseket. Mint mondta, van még mit fejlődni, de pár éven belül ezek az oktatások meghozzák a gyümölcsüket. A társszervekkel való kapcsolatot nagyon jónak értékelte a parancsnok.

Pár szám az egri tűzoltóság tavalyi évéből

2009-ben több mint hétszáz alkalommal kértek segítséget a megyeszékhelyi lánglovagoktól. Az összvonulások száma 2,6 százalékkal nőtt, ezen belül a tűzesetek száma 34 százalékkal. Sok feladatot adtak a veszélyessé vált fák, illetve a darazsak. Továbbra is sok zaklató hívást kapnak telefonbetyároktól. Vizsgálatot igénylő tűzesetből 21 történt, s 20 alkalommal merült fel bűncselekmény gyanúja. Ezekben az esetekben 150 millió forint volt az összkárérték. A szokásos gyakorlatok mellett 15 soron kívüli gyakorlatot is elvégeztek a tűzoltók. Kilenc önkéntes tűzoltó egyesülettel van egyűttműködésük, amely - mint a legutóbbi recski és parádi eset is megmutatta - javítják a nehezebben elérhető települések tűzbiztonságát.

 

A tavaly végzett munkát Habis László, Eger polgármestere is megköszönte a tűzoltóknak, kiemelve, hogy a város és a térség biztonsága szempontjából igen fontos hivatást űznek a lánglovagok. Ehhez az önkormányzat és a lakosság megbecsülését is élvezik. Mint mondta, a feladatok nem mérséklődtek, azokat viszont idént nehezebb feltételek között kell végrehajtaniuk a tűzoltóknak. Szólt arról is, hogy az önkormányzat igyekszik előteremteni a magasból mentő szerhez szükséges forrásokat.

Nagy Sándor pv. ezredes, a tűzoltóságok felügyeletét ellátó Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője emlékeztetett rá, hogy tavaly zajlott egy négy évre visszamenő, átfogó ellenőrzés, amelyen jónak értékelték a megyében folyó munkát. A pénzügyi nehézségek kapcsán elmondta: a kormányzat nem engedheti meg, hogy a mentés, a polgárok biztonsága csorbát szenvedjen.

Az idei tervekről szólva Csontos Ambrus elmondta: a fő cél továbbra is az alapfeladatok ellátása, igaz, a pénzügyi nehézségek mellett. Feladat a tűzjelző rendszer bővítése, a laktanya felújításának befejezése és az állomány további képzése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!