Kék hírek, bulvár

2010.08.18. 14:24

Eltűnt közpénzek nyomában a fideszes képviselő

Konkrét feladatot nem szabott a pályázatok nyertesének az észak-hevesi egyesület, ellenben több millió forint közpénzt kifizetett - állítja Horváth László.

R. M.

Az Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület működése kapcsán magánokirat-hamisítás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és csalás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentés-kiegészítést tett a Heves Megyei Rendőr-Főkapitányságon Horváth László, a térség – a pétervásárai választókerület – országgyűlési képviselője (Fidesz).

Horváth a kapitányság egri épülete előtt tartott mai sajtótájékoztatóján elmondta: az egyesület feladata az uniós vidékfejlesztési források elosztása, koordinációja lett volna az érintett 33 településen. A támogatások nyújtása helyett azonban évente több tízmillió forintot használt fel működési költségként, ami miatt Csőgér Bálint nagyvisnyói polgármester, az egyesület elnökségi tagja feljelentéssel is élt már a rendőrségen. Horváth postaládájába ismeretlenek több okiratot, szerződéseket, számlákat dobtak be, amelyek megalapozzák a fenti bűncselekmények gyanúját.

Például egy 2008. november 10-i keltezésű vállalkozási szerződés szerint az egyesület elnöke árajánlatot kért „Piac-, közvéleménykutatás” című tanulmány elkészítésére Petrény Gábor verpeléti egyéni vállalkozótól és az ugyancsak verpeléti székhelyű Webkontool Kft.-től. Petrény 1,75 millió forintos, a Webkontool 2,5 milliós ajánlatot tett november 6-án – viszont az utóbbi kft. cégkivonata szerint a Webkontoolt csak december 16-án alapították meg, tehát az árajánlat időpontjában még nem létezett.

Ennek ellenére a november 6-i ajánlaton már szerepel a cég adószáma és cégjegyzékszáma, alaposan feltételezhető tehát, hogy a kérdéses árajánlatot utólag, a cégbejegyzést követő időben készítették. Az egyesület elnöke egyébként Petrény Gábor ajánlatát választotta a tanulmány elkészítésére, ellenben a szerződésben a tanulmány címének megnevezésén kívül semmilyen feladat-meghatározás nem szerepel, így a vállalkozó bármilyen tartalmú és terjedelmű tanulmányt benyújthatott. Meg is tette, 17 nap alatt, 1,75 millió forint közpénzért.

Létezik egy 2009. október 16-ra dátumozott szerződés is „adatszolgáltatásról”, ajánlatot ez esetben is Petrény és a Webkontool tett, a megbízást Petrény kapta 2,5 millióért. A teljesítési igazolás és a készpénzfizetési számla benyújtása is november 2-án történt, a vállalkozó tehát mindössze 15 nap alatt végzett a munkával napi 166.000 forintért. Szintén 2009. októberi, konkrétan 28-i egy szerződés „máshova nem sorolt egyéb gazdasági szolgáltatásról”, a szereplők ugyanazok, a nyertes Petrény, a megbízás pontos tartalma nem állapítható meg, a díjazás 2,5 millió forint. Hasonló dokumentumok bizonyítanak egy egynapos „pályázatkezelési szaktanácsadást” félmillióért, egynapos kérdőívkitöltést ugyancsak félmillió forintért.

Horváth szerint az okiratokból kitűnik, hogy az ajánlatkérés, a versenyeztetés formális volt, minden esetben ugyanattól a két vállalkozótól kértek ajánlatot és mindig ugyanaz volt a nyertes. Az elvégzendő feladatot konkrétan nem határozták meg, ellenben kifizettek összesen 6,75 millió forint közpénzt.

Frissités:

A fentiek kapcsán Kotroczó István, az egyesület elnöke elmondta: nincsenek információi a Webkontool cégbejegyzésének körülményeiről, azt pedig reméli, nem baj, hogy rendre az alacsonyabb árajánlatot fogadták el. Az elsőként említett tanulmány alapos, terjedelmes, több ezer oldalas anyag, amelyet az egyesület munkaszervezete jól tudott hasznosítani. Szavai szerint természetes, hogy ha valaki jól dolgozik – miként tette azt az említett verpeléti vállalkozó –, akkor annak több alkalommal is adnak megbízást. A megbízott a kért munkát minden alkalommal elvégezte, minden egyes számláért megfelelő szolgáltatást nyújtott, a pénzért az egyesület megkapta a várt ellenértéket. Persze bármi vitatható, relatív az, hogy mi sok és mi kevés, „meg lehet ezt a dolgot lovagolni” a politikában. A témáról szóló korábbi írásunkat pontosítandó az elnök megjegyezte: az egyesület nem összesen, hanem tanulmányonként költhetett maximum nettó kétmillió forintot, s évi hat tanulmányt rendelhetett meg. Ehhez mindig kértek és kaptak is engedélyt az irányító hatóságtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!